Haradinaj: Neprihvatljiv pritisak Beograda nad BSK 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Kosovo razmatra slučaj napuštanja srpskih pripadnika iz Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), a o daljem delovanju Kosova bilo je reči na sastanku Nacionalnog saveta bezbednosti u četvrtak, saopštio je novinarima nakon sastanka premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Nekoliko srpskih pripadnika ovih snaga podnelo je proteklih dana zahtev o povlačenju. Haradinaj je kazao da je pritisak Beograda nad njima neprihvatljiv.

„Neko sprovodi zločin nad tim mladim građanima i njihovim porodicama. To je u suprotnosti sa konvencijama, ljudskim pravima i bezbednošću njihovih života. Mi kao Kosovo smo delovali na vreme i poduzeli sve mere kako unutra, tako i spolja“, kazao je.

„Većina njih je u svojoj izjavi rekla da su pod direktnim pritiskom Beograda, bilo tokom njihovog kretanja u Srbiji kada su bili pritvarani, ispitivani i pod pretnjama su oni i njihovi članovi porodice pa tako i od drugih mehanizama koje operiraju na Kosovu a koji su sprovodili agendu pritiska, ucena i pretnji“, dodao je kosovski premijer.

Haradinaj je podsetio da su srpski pripadnici BSK-a do sada nekoliko puta bili meta napada i pretnji srpskim sredinama zbog njihovog učešća u ovim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari