Haško veće Ustavnog suda Kosova odbacilo Tačijeve amandmane kao suprotne Ustavu 1Foto: EPA-EFE/STR

Veće Ustavnog suda Kosova pri sudu za zločine OVK u Hagu odbacilo je danas, kao suprotne ustavu Kosova, predlog ustavnih amandmana koje je letos predložio tadašnji kosovski predsednik Hašim Tači, u pokušaju da ograniči mandat suda.

„Predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava“, zaključilo je veće Ustavnog suda Kosova u Hagu, kako piše u večerašnjem šturom saopštenju.

Isto veće je, u obrazloženju odluke, naglasilo da, po Ustavu Kosova,  mandat suda za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, „nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku“.

Tačija, koji je  podneo amandmane 24. avgusta 2020, sud je 5. novembra uhapsio pod optužbom za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. U pritvoru u Sheveningenu, Tači sa trojicom saoptuženih čeka na početak sudjenja.

Tačijevim amandmanima prethodno su se usprotivili glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith), šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borell) i šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

Po tužiocu Smitu, amandmani su predstavljali Tačijev pokušaj da se „okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje“ suda za zločine OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari