Hoće li opozicione stranke pozvati na vakcinaciju protiv kovida 19? 1Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović; Aleksandar Barda; Božana Pavlica; Aleksandar Barda

Veći deo opozicije ispred svog poziva građanima na vakcinaciju protiv kovida 19 stavlja pouzdanost vakcine koju će Srbija nabaviti.

Iako vakcinaciju smatra civilizacijskim dostignućem, deo opozicije pak izbegava jasno da kaže hoće li pozvati ili ne građane na vakcinaciju ako se utvrdi pouzdanost cepiva.

Vakcinacija će ubrzo, ako nije već do sada, osim u medicinskom i u političkom smislu postati pitanje broj jedan u Srbiji jer se uveliko radi na cepivu, dok su antivakserske ideje sve vidljivije i glasnije, a istraživanja pokazuju da se pola onih naklonjenih vlasti i pola naklonjenih bojkot opoziciji ne bi vakcinisalo.

Vakcinacija će svakako biti stvar izbora svakog građanina, ali se postavlja pitanje na koji način će mu i vlast i opozicija olakšati odluku.

Može se pretpostaviti da će lider vladajuće SNS Aleksandar Vučić, koji obavlja i funkciju predsednika države, svojim primerom vakcinacije pozvati one koji mu veruju da to učine, ali će svakako time što vakcinaciju ostavlja ličnim izborom „namiriti“ i one njegove poklonike koji su protiv vakcinacije.

Nije neverovatno i da se dogodi da neki od istaknutih naprednjaka kaže da se neće vakcinisati i na taj način „pokriti“ taj deo biračkog tela.

Retki su oni među opozicionim predstavnicima koji su nam jasno odgovorili na pitanje o pozivu na vakcinaciju bio on pozitivan ili negativan.

Tako Miloš Jovanović, predsednik DSS, za Danas kaže da ova partija neće nikog pozivati na vakcinaciju, jer kako kaže, ako nije obavezna,  predstavlja individualni izbor.

S druge strane, za mnoge je pouzdanost vakcine važnija od njihovog poziva.

Lider Nove stranke Aris Movsesijan za naš list navodi da će ličnim primerom pozvati građane da to učine.

– Na ovo pitanje moram da odgovorim i kao lekar i kao političar. Kao lekar se zalažem za primenu svih modernih tekovina u biomedicinskim naukama. samim tim i vakcinu. Kao političar, ukoliko budu zadovoljene sve procedure i vakcina bude zadovoljila najviše standarde u svetu i ličnim primerom ću afirmisati vakcinaciju protiv korona virusa – navodi Movsesijan.

I potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić je jasna i kaže da će pozvati građane da prime zaštitu ako se utvrdi pouzdanost.

– Vakcinacija je civilizacijsko dostignuće i jedino što je parametar za poziv građanima na vakcinaciju jeste dokaz o njenoj pouzdanosti. Naravno, pozvaćemo građane da prime zaštitu ako se pokaže da se radi o pouzdanoj i temeljno proverenoj vakcini – kaže Rašković Ivić.

Sličnog je stava i Pavle Grbović, lider PSG, koji je dobio virus, i koji navodi da ako se na tržištu pojavi pauzdana vakcina, u šta on veruje, PSG bi pozvao građane da se vakcinišu jer je to najefikasniji metod zaštite ličnog i kolektivnog zdravlja.

– Mislim da je relativizacija naučnih i civilizacijskih dostignuća veoma opasan trend koji diktiraju populisti u svim zemljama pa i u Srbiji. Zloupotrebljavajući ljudske strahove i nepoverenje populisti pokušavaju da svoj rejting povećaju za jedan ili dva procenta, ne vodeći računa o mogućim posledicama njihovih postupaka. Kada je reč o zdravlju građana ankete, istraživanja javnog mnjenja i fokus grupe o rejtinzima stranaka ne bi smeli da imaju bilo kakvu ulogu, već jedini kriterijum treba da bude da li je nešto korisno za građane ili nije – zaključuje Grbović.

A generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov navodi da će u toj partiji najpre sačekati da vide koja je vakcina u pitanju, kakvi će biti rezultati kliničkih ispitivanja, odnosno da li je bezbedna.

– Ukoliko navedeni uslovi budu ispunjeni, svakako da ćemo podržati vakcinaciju. Međutim, kada je u pitanju bezbednost stanovništva, nikada se nismo vodili procenama da li odluke okupljaju ili odbijaju birače, već da li su u interesu javnog zdravlja. To što vladajuće stranke podešavaju upravljanje kovid krizom prema svojim interesima, donoseći populistička rešenja, ne znači da to nama daje za pravo da se ponašamo jednako neodgovorno – ukazuje Samofalov za Danas.

Dok predsednik DS Zoran Lutovac za Danas smatra da bi o tome trebalo da govore stručnjaci odnosno lekari, a ne političke stranke.

– Problem je u tome što su građani izgubili poverenje u neke od njih, jer su bili u službi režima a ne građana. I pored toga postoje lekari poput profesora Radovanovića, čije bi savete trebalo slušati – kaže Lutovac za naš list.

Dveri imaju brojne uslove, ali ne i konkretan odgovor.

Boško Obradović, predsednik Dveri, ponavlja ranije izrečen stav da pre svega treba da se čuje glas struke pa tek onda političara.

– Pravo pitanje je upravo to šta znači „pouzdana vakcina“. Naš stav o vakcinaciji je poznat, nismo protiv vakcinacije jer je to civilizacijska medicinska tekovina koja je mnogo pomogla čovečanstvu u borbi protiv zaraznih bolesti, ali delimo skepsu mnogih građana prema zdravstvenoj bezbednosti novih uvoznih stranih vakcina. Nekada smo primali domaće vakcine i bio je veći stepen poverenja u državu. U međuvremenu se proizvodi neka nova generacija vakcina i kalendar vakcinacije dece je sve veći, da više ne može ni da se isprati šta im se sve daje. Ko danas može da veruje Zlatiboru Lončaru ili sadašnjoj vlasti u celini? Država Srbija mora imati ozbiljnu proveru kvaliteta svake vakcine, domaće ili strane, i garantovati da nema neželjenih dejstava. Dok nema te garancije teško će građani prihvatiti nametanje. To i otvaranje javne rasprave na ovu temu jedini je način da se smanje sumnje u građanstvu i spreče razne teorije zavere. Ako toga ne bude na pravi način samo će se pojačati protivljenje vakcinaciji koje je već ogromno. Mi smo svakako protiv obavezne vakcinacije i kažnjavanja građana koji ne žele da prime obaveznu vakcinu. To je pravo na odlučivanju o svom zdravlju koje nam niko ne može oduzeti niti u demokratiji možete građanima nametati bilo kakve totalitarne intervencije u društvu, a posebno u sferi ljudsklih prava i sloboda – objašnjava svoj stav za naš list Obradović.

Ni U SSP nismo dobili jasan odgovor, ali se iz ranijih nastupa njihovog lidera Dragana Đilasa moglo čuti da se problem korone može rešiti samo vakcinom.

Njegova stranka je bila potpisnica pisma opozicije upućenom EK od koje se traži da Srbija i Zapadni Balkan uđu u paket nabavke vakcina za EU.

On se posebno oglasio na najavu vlasti i medija njoj bliskih da ćemo dobiti rusku ili kinesku vakcinu tražeći da građani Srbije dobiju onu koju će primati građani Nemačke, Francuske, Danske, Holandije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari