Hoti: Dijalog treba da se okonča međusobnim priznanjem 1Foto: Facebook/Avdullah Hoti

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je u Skupštini Kosova da dijalog sa Srbijom treba da se okonča recipročnim priznanjem i potpunom normalizacijom odnosa između dve strane i da su predstavnici međunarodne zajednice potvrdili da je taj proces vremenski ograničen.

Na zahtev opozicione Demokratske partije Kosova (DPK), Hoti je izvestio poslanike u Skupštini Kosova o procesu dijaloga sa Srbijom, koji je na visokom političkom nivou obnovljen 16. jula nakon dve godine zastoja.

Hoti je rekao da je Kosovo u obavezi da ostvari normalizaciju odnosa sa zemljama u regionu uključujući i Srbiju i dodao da postoji platforma za dijalog koja ne dozvoljava da se raspravlja o teritorijalnom integritetu.

„O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i ne postavlja se pitanje o tome. Ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Zajednica (opština sa srpskom većinom) sa izvršnim ovlašćenjima na Kosovu. Za ova dva principa u dijalogu imamo punu podršku naših međunarodnih partnera. Treći princip je da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova“, rekao je Hoti.

On je naveo i da se u ovoj fazi dijaloga izrađuju određeni elementi sporazuma o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije.

„Izrada je započeta sa temama koje smo nametnuli, o nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatražila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji“, objasnio je Hoti.

Prema njegovim rečima, predstavnici međunarodne zajednice potvrdili su da proces dijaloga sa Srbijom vremenski ograničen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari