Premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ovih dana intenzivno razgovaraju o osobi koja će biti glavni pregovarač Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, a konsultuju se i sa predstavnicima Evropske komisije i zemalja članica EU, saznaje Danas.

Kako kažu izvori Danasa iz diplomatskih i političkih krugova u Beogradu, stratešku važnost mesta glavnog pregovarača shvatili su i u SNS i u SPS, pa i Dačić i Vučić pokušavaju da na tu zahtevnu poziciju izguraju „svog čoveka“. Istovremeno, glavni pregovarač mora biti prihvatljiv stručnoj i široj javnost, opoziciji, ali i Briselu i najmoćnijim članicama EU, pa je u spletu svih tih interesa i mišljenja došlo do zastoja u njegovom izboru, koji su Vučić i Dačić najavljivali za kraj prošle sedmice. Veće šanse da nametne svoje mišljenje ima lider SNS, ističu naši sagovornici, dodajući da predsedniku SPS preostaje da dok može usporava odluku.

Kako saznajemo, rešenje je blizu, a razgovara se o nekoliko ljudi. Trenutno najjači kandidat za glavnog pregovarača je „osoba bliska SNS, o kojoj mediji još nisu spekulisali, ali na koju ima mnogo primedbi i u Srbiji i u inostranstvu“, kažu izvori Danasa.

Prema rečima naših sagovornika, do zastoja u izboru glavnog pregovarača je došlo jer nema puno dobrih kandidata, s obzirom na to da malo ljudi u Srbiji zna ceo proces pregovora. Ako je kandidat prihvatljiv politički, ispostavi se da nije najbolje upućen u posao koji treba da radi, i obrnuto.

Danasovi izvori naglašavaju da bi glavnog pregovarača trebalo izabrati bar do kraja ovog meseca, s obzirom na posao koji ga čeka. Biće mu potrebno do dva meseca da izabere svoj pregovarački tim, čiji članovi opet moraju da budu i stručni i prihvatljivi Vladi i ministrima s kojima će blisko sarađivati.

Imena o kojima se u javnosti dosad spekulisalo su Tanja Mišćević, profesorka FPN i bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije, Roksanda Ninčić, pomoćnica ministra spoljnih poslova i bivša ambasadorka Srbije pri EU, Ljubica Vasić (SNS), takođe pomoćnica šefa diplomatije, Zorana Mihajlović (SNS), ministarka energetike, kao i Marko Đurić (SNS), savetnik predsednika Republike.

Ipak, Danasovi diplomatski i politički izvori navode da javnost ne bi trebalo da se iznenadi ako za glavnog pregovarača bude izabrana osoba koja se dosad u medijskim spekulacijama nije pominjala.

Rokovi za izbor

Može se očekivati da će do kraja ove sedmice ili početkom naredne sve biti dogovoreno i saopšteno, iako je bilo poželjno da glavni pregovarač sutra dočeka evropskog komesara za proširenje Štefana Fila, koji će srpskim vlastima predstaviti naredne korake u otvaranju procesa pristupanja EU. Prisustvo glavnog pregovarača bilo bi dobro i na prvom sastanku o tehničkim razgovorima sa predstavnicima EK, u četvrtak u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari