I PSG radi na svom predlogu Đilasu? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Dogovor oko nastavka savezništva Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, Narodne stranke Vuka Jeremića, sa Draganom Đilasom, započetog na beogradskim izborima, neće ići ni brzo ni lako, nezvanično se ovih dana može čuti od članova PSG i NS, a posle novog Đilasovog predloga.

Kako nam kažu naši sagovornici, ni izmenjena Đilasova ponuda, koja članicama saveza ostavlja autonomiju u radu i odlučivanju, nije naišla na pozitivan stav u PSG i NS, ali se o njoj razgovara i mišljena su podeljena, te prihvatanje predloga na prvu loptu nikako ne dolazi u obzir. I Jeremić i Janković će, kako kažu naši izvori, ponovo razgovarati s Đilasom, a postoji mogućnost i da PSG Đilasu ponudi svoj predlog saradnje.

U svakom slučaju, 9. maj, kada je sednica Skupštine grada Beograda, za kada je Đilas najavio početak rada Saveza za Srbiju, nije rok o kojem u PSG i NS razmišljaju, kažu naši sagovornici koji tvrde da je odluka da PSG ima samostalni odbornički klub konačna. Prema rečima, naših izvora u PSG ne smatraju da bi to bio znak da neće saradnju sa Đilasom. I u PSG i u NS postoji svest o neophodnosti ukrupnjavanja opozicije, ali su svesni i toga da ona otvara prostor za razne vrste ucena i kompromisa. S druge strane, kažu naši sagovornici, sasvim je legitiman izbor svake organizacije da samostalno gradi sebe i bira svoj put do građana i birača, svesna rizika da može ostati ispod cenzusa na nekim od narednih izbora.

Izvori Danasa iz PSG i NS kažu da svi jesu za saradnju, ali su protiv toga da se udružuju sa političkim opcijama sa kojima imaju suprotne stavove oko mnogih pitanja. Ukoliko okupljanje ne uspe sada, ukazuju naši sagovornici, ono ostaje kao mogućnost, pred izbore ali sa jasnim pravilima i potpisanim sporazumom i tačkama saradnje i zajedničkim stavovima.

Podsetimo, Đilas je sredinom marta Jankoviću i Jeremiću dostavio predlog od 13 tačaka koji je između ostalog podrazumevao da članice saveza zamrznu svoje delovanje. Kako je upravo to najviše zasmetalo Jankoviću i Jeremiću, Đilas je predložio da članice Saveza zadržavaju organe i pravo na svoj razvoj. O novom predlogu Janković i Jeremić zasad javno ćute, ali će svoje stavove izneti Đilasu. Ideju o Savezu zasad podržava Levica Srbije Borka Stefanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari