Inicijativa LSV  za smenu Branke Bežanov 1

Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada pokrenula je  inicijativu za smenu Branke Bežanov sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada.

LSV je pozvala i druge odbornike novosadske Skupštine da podrže tu inicijativu do 21. marta. LSV je, kako kažu, u “komunalnoj koaliciji sa SNS”.

Branka Bežanov, zamenica predsednika Skupštine grada Novog Sada, u nedelju, 10. marta 2019. godine, prisustvovala je i učestvovala u obeležavanju godišnjice hapšenja četničkog komandanta iz Drugog svetskog rata Dragoljuba Mihailovića u Draževini, pored Višegrada, grada u Bosni i Hercegovini u kojem su četnici i u Drugom svetskom ratu i tokom 90-tih  godina prošlog veka počinili neke od najkrvavijih i najmonstruzonijih zločina, navodi se u obrazloženju inicijative.

LSV navodi da su se u Višegradu tog dana okupili simpatizeri četničkog pokreta, njih oko 200, pretežno odeveni u crne uniforme, sa četničkim obeležjima. Tako postrojeni u crnim i maskirnim uniformama izvikivali su preteće parole i pevali pesme sa neskrivenim sadržajem koji poziva na ponavljanje zločina, između ostalog: „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina…“ LJudi koji su organizovali nevedeno okupljanje i koji su na njega došli veoma dobro znaju šta su njihovi ideološki (četnički) prethodnici radili u Višegradu 1992. godine, kao i u Drugom svetskom ratu i zbog toga se i pozivaju na prošlost i slave je.

Pojavljivanje bilo kog državnog ili lokalnog funkcionera/funkcionerke iz

Srbije na manifestacijama koje glorifikuju masovne ratne zločine u Višegradu tokom 1943. i 1992. u najmanju ruku je moralno neprihvatljivo i moralo bi da izazove široku društevnu osudu i političke konsekvence bez kompromisa. Društvo koje se ne razgraniči sa zločinom gradi temelje da se on ponovi., zaključuje predsednica odbornilke grupe LSV Maja Sedlarević.

Bežanov je u odgovoru na kritike ranije izjavila da je u Višegradu bila kao predstavnica Pokreta za obnovu kraljevine Srbije, a ne kao funkcionerka Novog Sada, kao i da je učestvovala u proslavi rođendana četničkog vođe Dragoljuba Mihailovića, i kako je navela “prvog gerilca i borca protiv nacizma u okupiranoj Evropi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari