Neposredno po završetku aktuelne sednice poslanici će ponovo vanredno zasedati i raspravljati – osim o tačkama na koje ih obavezuje Ustavni zakon – i o izglasavanju nepoverenja Vladi i Kosovu.
Predsednik Skupštine Oliver Dulić najavio je da će inicijativu za smenu Vlade, koju je potpisao 81 poslanik SRS, staviti na dnevni red na prvoj narednoj sednici, najverovatnije već sledeće nedelje.

Neposredno po završetku aktuelne sednice poslanici će ponovo vanredno zasedati i raspravljati – osim o tačkama na koje ih obavezuje Ustavni zakon – i o izglasavanju nepoverenja Vladi i Kosovu.
Predsednik Skupštine Oliver Dulić najavio je da će inicijativu za smenu Vlade, koju je potpisao 81 poslanik SRS, staviti na dnevni red na prvoj narednoj sednici, najverovatnije već sledeće nedelje. Predsednik Skupštine dobio je i inicijativu za izglasavanje rezolucije o KIM koju je takođe potpisao 81 poslanik SRS i ta inicijativa biće, kako je objasnio Dulić, jedna od tačaka dnevnog reda „na jednoj od narednih sednica“.

Odbrana porodice Slobodana Miloševića

– Slobodan Milošević je mrtav već godinu i po, a procesi protiv članova njegove porodice još traju, primetio je Ivica Dačić, predsednik SPS koji je, povodom najave Specijalnog tužilaštva o pokretanju istrage protiv Mirjane Marković i Marka Miloševića, protestovao zbog „neravnopravnog“ tretmana Miloševićeve porodice i ostalih osumnjičenih. „Zašto ne najavljuju zaplenu imovine Stanka Subotića? Kako, kad su se njegovim avionom vozili neki takođe mrtvi političari“, dodao je Dačić.

Radikali insistiraju da se o obe tačke raspravlja na istoj sednici, što ostali uglavnom ne podržavaju. Dulić je novinarima izjavio da nema razloga da se bilo šta problematizuje i najavio mogućnost da se obe teme nađu na istoj sednici. Kako je precizirao, redosled tačaka dnevnog reda dogovara se prema interesu države. Prva tačka dnevnog reda biće usvajanje budžeta pošto je to, naglašava Dulić, prioritetni interes države. Posle toga na dnevnom redu će biti i tačke na koje obavezuje Ustavni zakon – imenovanje guvernera, izbor ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja i revizorske institucije, ali i pomenute inicijative.
Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je juče u Skupštini da je ova poslanička grupa podnela Skupštini Srbije Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji, uz raniji Predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije. Nikolić je novinarima rekao da ta poslanička grupa još nije prikupila neophodan broj potpisa za podnošenje zahteva za zakazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o tim temama. Za sazivanje vanredne sednice potrebna su 84 potpisa poslanika, dok je za raspravu o poverenju Vladi dovoljno 60.
On je rekao da je ranije najavljena podrška SPS tom predlogu „polovična“, jer poslanici te stranke žele da se raspravlja o Vladi, ali ne i o Kosovu. Aleksandar Vučić (SRS) je za skupštinskom govornicom rekao da će radikali povući svoje predloge ako rasprava ne bude na istoj sednici.
Šef poslaničke grupe SPS Ivica Dačić je, na konferenciji za novinare u Skupštini, objasnio da socijalisti podržavaju inicijativu SRS, ali da predlažu dve odvojene rasprave.
– Mi ćemo sigurno glasati za rušenje aktuelne vlade, ali mislimo da, kada je u pitanju Kosovo, mora da postoji dogovor jer bez takvog dogovora predlog rezolucije, koji bi podržale samo opozicione SPS i SRS, ne bi prošao u Skupštini – naglasio je Dačić.
Dačić je dodao da je za SPS potpuno neprihvatljiv predlog DS i DSS da poslanici prvo raspravljaju o budžetu, a tek posle o Vladi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari