Rasvetljavanje smrti Ranka Panića, učesnika mitinga Srpske radikalne stranke jula 2008. i Đorđa Zarića, koga je krajem marta ove godine ubio pripadnik Interventne brigade na Novom Beogradu, teme su koje su juče najviše interesovale članove Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije. Nakon troipočasovnog predstavljanja rezultata rada Ministarstva unutrašnjih poslova za 2008. i rasprave u kojoj je učestvovao i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, jednoglasno je usvojen Izveštaj o radu policije.

– U slučaju Panića se vodi istraga, ali ne postoje svedoci. Niko nije bio svedok te tuče demonstranata s policijom – naglasio je ministar Dačić.

O smrti Zarića, Dačić je rekao i da je policajac u tom slučaju uhapšen, ali da ne treba prerano ocenjivati šta se desilo na Novom Beogradu, nego treba sačekati rezultate istrage. On je dodao i da će policajac odgovarati ukoliko se utvrdi da je krv.

– Nijedan policajac nije iznad zakona. Svako ko prekorači ovlašćenje mora da odgovara – poručio je ministar policije.

Aleksandar Čotrić (SPO) interesovao se za slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

– Zločin je zločin. Ne postoje naše i njihove žrtve i zločini. Svi treba da budu kažnjeni. Ukoliko bude bilo kakvih saznanja i o ubistvima koja su se dogodila i pre 20 godina, biću srećan da se ona rasvetle. Odgovaraće svako bez obzira na to iz kog je političkog miljea – rekao je Dačić.

Povodom priča o loše izrađenim biometrijskim pasošima Dačićje najavio da će policija ispitati taj slučaj. On je naglasio i da MUP radi samo personalizaciju pasoša, ali da nema veze sa izradom dokumenata. On je dodao da je dosad izdato 436.000 biometrijskih pasoša. Odgovarajući na kritike pojedinih članova Odbora na rad policije, Dačićje rekao da „kada je postao ministar, nije smenio sve kao ostali ministri“, dodavši da su ostali svi kadrovi koje je postavio bivši ministar policije Dragan Jočić.

– Tražite kadrovske promene? Čiju smenu tražite? Kažite! – pitao je ministar članove Odbora.

Govoreći o rezultatima rada MUP Dačić je ocenio da je policija u 2008. angažovanjem na suzbijanju svih vidova kriminala, doprinela održavanju stabilnog bezbednosnog ambijenta u Srbiji.

– Tokom prethodne godine zaplenjeno je oko dve tone opojnih droga, od čega više od 208 kilograma heroina, otkriveno je 3.318 krivičnih dela iz oblasti korupcije, kao i četiri visokoorganizovane kriminalne grupe – istakao je Dačić.

On je dodao i da je očuvana bezbednost na području juga Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti. Povećano je otkrivanje krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala za 20 odsto, a posebno krivičnih dela falsifikovanja i zloupotrebe platnih kartica za 70,7 odsto. Takođe, poboljšano je otkrivanje i krivičnih dela iz oblasti ekološkog kriminala za 29 odsto.

– Rasvetljene su sve otmice i ostvarena visoka efikasnost u rasvetljavanju ubistava i ubistava u pokušaju – po 77,4 odsto – ukazao je ministar.

Dačićje rekao da je rasvetljeno i više od polovine krađa (66 odsto), teških krađa – 57,5 odsto i razbojničkih krađa – 66,7 odsto i dodao da je efikasno bilo i otkrivanje težih i složenijih oblika privrednog kriminala.

On je naveo da je u 2008. u odnosu na 2007, smanjen broj najtežih krivičnih dela opšteg kriminala – ubistava sa 88 na 71, ubistava u pokušaju sa 203 na 172 i teških ubistava sa 55 na 54.

Zapaženi rezultati su, kako je rekao, ostvareni u borbi protiv trgovine i krijumčarenja ljudi, organizovanog imovinskog kriminala, a presečeni su i kanali za krijumčarenje oružja i municije iz BiH u Srbiju, kao i iz Crne Gore i BiH u Srbiju.

Kako je najavio, sva vozila interventnih jedinica biće opremljena video kamerama i GPR sistemom, tako da mogu biti u direktnoj vezi s dežurnim službama, ali da to umnogome zavisi od ekonomske situacije.

Zainteresovani za slučaj Ušće

Govoreći o slučaju Ušće, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je policija zainteresovana za taj slučaj, kao i da je dokumentacija, koja je dostavljena policiji u vezi sa tim slučajem, pre mesec dana prosleđena Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP Srbije.

 

fBez razgovora o broju ministarstava

„Na sednicama Vlade Srbije nije razgovarano o smanjenju broja ministarstava“, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nakon sednice Odbora za bezbednost. On je kazao da „s njim niko nije ozbiljno razgovarao o tome“ dodavši da su takve ideje, koje se plasiraju putem medija, „jeftino skupljanje političkih poena i demagogija“. „Članovi Vlade ne treba da se bore jedni protiv drugih, većprotiv opozicionih partija“, istakao je Dačić. Prema njegovim rečima, on je spreman za razgovore o smanjenju broja ministarstava, ali niko sa njim nije ozbiljno o tome razgovarao… „osim preko novina“. Mada, on nije isključio mogućnost da su predstavnici drugih stranaka u Vladi o tome razgovarali i podsetio da je SPS, čiji je on lider, u koaliciji sa DS „s kojom o tome nije ozbiljno razgovarano“. „Nikada nisam dobio bilo kakav predlog o tome… kažu 12 ministarstava, dajte da vidimo predlog“, istakao je Dačić, dodavši da u Vladu sa 12 ministara ne mogu da stanu sve stranke koje čine vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari