a Vojislavom Koštunicom, predsednik SPS-a Ivica Dačić istakao je da su njegovi razgovori s Koštunicom bili konstruktivni i da za koaliciju oko SPS-a nisu sporni principi koje je izneo lider DSS-a. Portparol DSS-a Andreja Mladenović saopštio je tada da su ove dve stranke odlučile da formiraju koaliciju „koja će biti stabilna i na lokalnom i na državnom nivou“.

a Vojislavom Koštunicom, predsednik SPS-a Ivica Dačić istakao je da su njegovi razgovori s Koštunicom bili konstruktivni i da za koaliciju oko SPS-a nisu sporni principi koje je izneo lider DSS-a. Portparol DSS-a Andreja Mladenović saopštio je tada da su ove dve stranke odlučile da formiraju koaliciju „koja će biti stabilna i na lokalnom i na državnom nivou“.
16. MAJ: Dačić otputovao u Moskvu, gde se sastao s ruskim zvaničnicima i demantovao informacije iz tabora DS-a da koalicija oko SPS-a neformalno pregovora i sa demokratama.
18. MAJ: Lider Nove Srbije Velimir Ilić najavio da će „novu vladu formirati koalicija DSS-NS, SRS i koalicija oko SPS-a, a da će Srbija dobiti novu vladu najkasnije do početka juna“. Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije istakao je da unutar koalicije SPS-PUPS-JS „nema neslaganja“ i da je Dačić za ratifikaciju SSP-a. Radikali, narodnjaci i socijalisti su održali sastanak u sedištu SRS-a i dogovorili principe formiranja vlasti u Beogradu.
21. MAJ: Usled najava iz redova radikala i „narodnjaka“ da neće glasati za ratifikaciju SSP-a, Marković je najavio da će svojim koalicionim partnerima predložiti da prekinu pregovore sa DSS, ukoliko oni nastave da insistiraju na poništavanju SSP-a i predložiti da počnu pregovori s DS-om.
22. MAJ: Predsedniku Srbije Boris Tadiću tokom razgovara s predstavnicima parlamentarnih stranaka i iz redova ZES-a, ali i radikala i narodnjaka saopšteno da imaju većinu.
23. MAJ: Delegacija SPS-a u Atini razgovarala s Jorgosom Papandreuom, predsednikom Socijalisticke internacionale.
28. MAJ: Predstavnici SRS, DSS-NS i koalicije okupljene oko SPS potpisali sporazum o formiranju vlasti u Beogradu.
29. MAJ: Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda, najavio je da će konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Beograda biti održana u ponedeljak 14. jula. Radikali, narodnjaci i socijalisti su se žestoko usprotivili ovoj odluci i najavili ulične proteste. Tomislav Nikolić, zamenik predsednika radikala izjavio je da će razgovori uskoro rezultirati potpisivanjem sporazuma o koaliciji, da će on biti novi predsednik Skupštine, a da će mandatar biti Vojislav Koštunica.
POČETAK JUNA: Prve najave početka zvaničnih pregovora DS-a i SPS-a. Potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić je ocenio da „nema razvoja bez Evrope i da SSP treba ratifikovati bez pogovora“.
4. MAJ: Ekspertski tim narodnjačke koalicije je uradio pravnu analizu SSP-a i saopštio da SSP smatra pravno nevažećim i nepostojećim.
5. JUN: Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić je zakazao konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta za 11. jun; Dragan Marković Palma je izjavio da ne želi da Vojislav Koštunica opet bude premijer i da će koalicija oko SPS-a „oformiti novu vladu sa DS-om ili Srbiju čekaju novi izbori“.
7. JUN: Glavni odbor DS-a ovlastio Borisa Tadića da vodi pregovore o formiranju vlade. Radikali pozvali socijaliste da se izjasne s kim želi u koaliciju.
11. JUN: U Skupštini Srbije verifikovani mandati 250 novih poslanika. Dačić je tada istakao da bez jedinstvenog stava koalicije oko SPS neće biti parlamentarne većine, dok je Tomislav Nikolić izjavio da radikali već deset dana ne pregovaraju ni s kim.
13. JUN: Dragan Marković Palma najavio da će ubrzo početi razgovori sa DS-om i da će brzo doći do dogovora.
19. JUN: Iz DS-a i SPS-a su demantovali da su postigli dogovor.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.