Na predlog Tomislava Nikolića Marko Danilović ponovo je izabran za sekretara Skupštine. Vladan Batić je zamerio ovom izboru navodeći da se protiv Danilovića vodi postupak u „aferi blanko ostavki“, kao i da je odgovoran za naplaćivanje fiktivnih računa poslanika u prošlom skupštinskom sazivu.

Na predlog Tomislava Nikolića Marko Danilović ponovo je izabran za sekretara Skupštine. Vladan Batić je zamerio ovom izboru navodeći da se protiv Danilovića vodi postupak u „aferi blanko ostavki“, kao i da je odgovoran za naplaćivanje fiktivnih računa poslanika u prošlom skupštinskom sazivu. Nikolić je odgovorio da, budući da je postupak u toku, Danilović nije kriv i da samim tim može ponovo da bude izabran za sekretara Skupštine.
Poslanici su usvojili i predloženu listu 30 skupštinskih odbora, a članovi odbora su posle prekida sednice parlamenta održali prve konstitutivne sednice odbora.

O budžetu u petak?

Poslanik DSS Dušan Proroković izjavio je da je petak najraniji rok da se predlog budžeta za ovu godinu nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije. Proroković je povodom najava da će sadašnji saziv parlamenta raspravljati o predlogu budžeta novinarima u Skupštini Srbije rekao da će sutra, kada zaseda Vlada, biti poznato da li će biti održana rasprava o budžetu. On je dodao da bi za to trebalo da bude zakazana vanredna sednica Skupštine, a da bi budžet mogao da bude izglasan u nedelju ili ponedeljak. Pred poslanicima bi se, kako je rekao Proroković, našao Predlog zakona o budžetu koji je u skupštinskoj proceduri, ali bi poslanicima bio dostavljen i veliki broj amandmana. Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da još nije bilo razgovora o eventualnom usvajanju budžeta. On je, ipak, istakao da se budžetski predlog već nalazi u skupštinskoj proceduri. Tomislav Nikolić je istakao da o važnim i hitnim pitanjima Skupština može da zaseda i kada je raspuštena, a da to budžet svakako jeste.

Svađalački ton i nepridržavanje dnevnog reda obeležili su i jučerašnju raspravu u parlamentu. Izbor zamenika SRS Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine ponovo je bila glavna tema polemike. Poslanici stranaka koje nisu podržale Nikolićev izbor za predsednika Skupštine više puta su ga opominjali da, diskutujući s mesta predsedavajućeg, zloupotrebljava to mesto. Nikolić je obrazložio da nema ko da ga zameni u predsedavanju Skupštinom.

Nikolić nosio bedž s likom Dinka Gruhonjića

Osim bedža s likom haškog optuženika Vojislava Šešelja, predsednik Skupštine Srbije nosio je tokom jučerašnje sednice i bedž s likom novinara i predsednika Udruženja nezavisnih novinara Vojvodine Dinka Gruhonjića koji mu je na početku sednice poklonila poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. Ona je za govornicom Nikolića podsetila da je na zamerku da je protivno Poslovniku da predsednik parlamenta nosi bedž sa Šešeljevim likom rekao da će nositi bedž s likom bilo koga kome je ugroženo ma koje ljudsko pravo. „Mogli ste to da mi date i ispred sale, isto bih ga stavio“, odgovorio je Nikolić, primajući poklon.

Poslanik s liste LDP Vladan Batić podsetio je da je pre deset godina uspostavljena vlast SPS-SRS-JUL i naglasio da je danas neko drugi „preuzeo ulogu JUL, ali prema istoj matrici i prema istom sistemu vrednosti prema kojem je funkcionisao tadašnji JUL“.

Izvinjenje

Raspravu je obeležilo spominjanje majke poslanika DS Olivera Dulića. Pošto je Milan Marković zatražio izvinjenje onoga ko je to učinio, Nikolić je zahtevao da se javi poslanik koji je dobacio „nešto ružno o Dulićevoj majci“. Kako se niko nije javio, Dulić je rekao da je Nikolićev apel shvatio kao izvinjenje.

Poslanik DS Milan Marković upitao je šefa poslaničke grupe DSS da li je ta stranka sa SRS postigla sveobuhvatni dogovor o formiranju vlade.
– Prema informacijama koje se čuju u ovom domu funkcioneri SRS trenutno su u Hagu, konsultuju se sa svojim predsednikom da bi odgovorili na ponudu, a pre bih rekao molbu DSS da pristanu da formiraju vladu Srbije – rekao je Marković.
Poslanik DS Boško Ristić rekao je da je Srbija nazadovala izborom Nikolića, a da su građani na izborima glasali za demokratske ideje.
– Ne može se iza reči „Kosovo je deo Srbije“ gurati nazadna politička ideja – rekao je Ristić i istakao da građani nisu glasali za ekstremizam i primitivizam. On je tokom dana nekoliko puta izlazio za govornicu i upozoravao Nikolića da krši Poslovnik.
Poslanik SRS Dragan Todorović smatra da je izborom Nikolića Skupština dobila pravog demokratskog predsednika. Prema Todorovićevim rečima SRS je demokratska stranka koja se zalaže za demokratski sistem vrednosti. On je odgovarajući poslanici LDP Vesni Pešić rekao da se SRS zalaže za srpsku državu na Balkanu i da nikada neće odustati od borbe za Veliku Srbiju.
Pešićeva je prethodno zatražila da radikali preciziraju šta je za njih srpska država pošto u njihovom programu piše da su srpske zemlje do granice Karlobag – Virovitica.
Poslanik DS Dragan Šutanovac ocenio je da predstavnik SRS ne može da deli lekcije iz parlamentarizma i podsetio da su radikali u parlamentu ranijih godina vređali i tukli poslanike i polivali ih vodom.
Predlog poslanice LDP Milene Stanković bio je da se ukine skupštinski odbor za evropske integracije.
– Predsednik ovog parlamenta nedvosmisleno je izneo politički koncept većine u ovoj skupštini, rekavši da Srbija nikada neće biti kolonija EU, ali je zato, s druge strane, izrazio žalost što Srbija nije ruska provincija. Predlažem da ne glasamo o ovom odboru, odnosno da odbor ukinemo, jer bi u njemu trebalo nešto da se radi – objasnila je Stankovićeva.
Na početku sednice poslanici Saveza vojvođanskih Mađara predali su zahtev skupštinskoj službi da im se omogući simultano prevođenje s mađarskog na srpski. Nikolić je istakao da će im to omogućiti od ponedeljka, kada se steknu tehnički uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari