Bez terenske kampanje zbog virusa 1Foto: Nenad Kovačević

Osim što bi mogao da odloži raspisane izbore, što bi bila najveća politička posledica epidemije korona virusa u Srbiji, virus zasad odlaže i izbornu kampanju koja tek što je počela.

Otkazivanje svojih skupova i na otvorenom i na zatvorenom, iako okupljanja na otvorenom zasad nisu zabranjena, najpre su najavili opozicioni Pokret slobodnih građana i Savez za Srbiju. To su juče učinile i partije na vlasti, ali su svoje skupove i mitinge odložili do 1. aprila.

Liberalno-demokratska partija otkazala je današnju tradicionalnu „Šetnju za Zorana“, povodom godišnjice od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića. Delegacija LDP položiće cveće u dvorištu vlade i odati počast Đinđiću na njegovom grobu.

Demokratska stranka je juče saopštila da do daljnjeg otkazuje se sve aktivnosti povodom godišnjice smrti njenog nekadašnjeg predsednika, sem odavanja pošte Đinđiću u Aleji velikana (Novo groblje), danas (četvrtak) u 11 sati, kada će članovi i članice stranke položiti cveće na njegov grob.

Ne odlaže se ni polaganje cveća ispred zgrade Vlade Srbije u 12 i 30 sati. Prema nezvaničnim informacijama u DS razmatraju i odlaganje Glavnog odbora takođe najavljenog za subotu. Pokret slobodnih građana je saopštio da neće učestvovati u javnim okupljanjima, protestima i sličnim dešavanjima dok traje opasnost od daljeg širenja korona virusa, a Građanski otpor otkazao je subotnju šetnju „Bojkot 2020“ koja je tradicionalno kretala sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta, najavljenu za 14. mart.

Strankama i vlasti i opozicije bar do 1. aprila ostaju, kako kažu, internet kampanja i obilasci građana od vrata do vrata.

U Savezu za Srbiju juče nisu mogli da nam kažu na koji način će nastaviti kampanju bez okupljanja, dok nam je Pavle Grbović, član Predsedništva PSG, rekao da će ovaj pokret zasad voditi terenski kampanju niskog intenziteta.

– Za sada samo kampanja putem društvenih mreža i terenska kampanja nižeg intenziteta, u smislu eventualnog organizovanja štandova uz poštovanje svih preporuka struke. Situacija je vanredna i strategiju kampanje ćemo prilagođavati trenutnoj situaciji i uputstvima nadležnih – naveo je on za Danas. Kako je dodao, zdravlje svih nas je mnogo važnije od kampanje, a ovu temu ne treba politizovati, što se pre svega odnosi na vlast i njihove tabloide.

Miloš Jovanović, član Predsedništva koalicije Metla, za naš list kaže da ova organizacija ima niz planiranih aktivnosti koje podrazumevaju skupove, nakon predaje liste, ali da će pratiti sve što se dešava u vezi sa korona virusom i ponašati se odgovorno shodno razvoju situacije.

I Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, za naš list navodi da je za ponedeljak planiran veliki skup u Somboru za početak kampanje, ali da zbog novonastale situacije, u POKS ne žele ni na koji način da rizikuju zdravlje sugrađana.

– Ipak, konačnu odluku ćemo doneti danas odmah po predaji liste „Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković“. Jedno je sigurno, koliko god da je sveta stvar za koju se borimo, uvek će nam biti važnije zdravlje naših građana, pogotovo onih najstarijih, koji su i najpogođeniji virusom – kaže Gojković.

Na pitanje kakvu će kampanju voditi ako ne bude bilo skupova, odgovara da im ne preostaje ništa drugo osim kampanje od vrata do vrata, interneta i preko medija.

– Iako nas PINK, RTS, ali i neki drugi štampani mediji konstantno bojkotuju. Ali izborićemo se i sa tim, tvrdom verom i vrednim radom na terenu – kaže. O odlaganju izbora on ne želi još uvek da razmišlja, iako je i to sada već, kako navodi, realna opcija.

– Ali kao što rekoh, mi smo konstantno na terenu, među građanima, od samog osnivanja POKS-a i radimo kao da će izbori biti sutra – rekao je Gojković.

Đilas: Izbori danas nisu tema

U opozicionom Savezu za Srbiju juče nisu želeli zvanično da komentarišu mogućnost odlaganja izbora, ali nezvanično se moglo čuti da opoziciju u bojkotu pod ovakvim uslovima izbori ne zanimaju. Lider SSP Dragan Đilas za Danas nije želeo da komentariše pomeranje glasanja. On je rekao da danas izbori nisu tema. „Tema je kako da sprečimo da se desetine hiljada ljudi razboli i da nastupi opšta panika sa nesagledivim posledicama“, naveo je Đilas za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari