Kandidati na izborima koji su u kontaktu sa zaraženima se ne testiraju  1Branislav Jovanovic, Foto nis, moj grad

Kandidatkinju za odbornicu Grupe građana „Niš, moj grad“ i njenu majku, inače aktivistkinju te političke organizacije, koje su bile u kontaktu sa članom uže porodice zaraženim korona virusom, niko danima nije testirao.

One to uradile na lični zahtev i negativne su na virus, potvrdio je danas Branislav Jovanović, jedan od predvodnika izborne liste te GG, koja učestvuje na gradskim i opštinskim izborima u Nišu 21. juna.

– Naša kandidatkinja za odbornicu u Gradskoj opštini Palilula i njena majka, koja je naša aktistikinja, danima su čekale da ih nadležni pozovu na testiranje, nakon što je testom uzvrđeno da je brat naše kandidatkinje, sa kojim inače žive u istoj prodičnoj kući, pozitivan na prisustvo korona virusa. Kako se to nije dogodilo, testirale se se na lični zahtev, plaćajući naravno tu vrstu zdravstvene usluge, i sinoć su obaveštene da su negativne na prisustvo virusa- kaže Jovanović za Danas.

Jovanović precizira da je odborničkoj kandidatkinji i njenoj majci, nakon što je utvrđeno da je član njihove porodice zaražen, rečeno jedino da “svi treba da budu u kućnoj izolaciji”. Kandidatkinji i njenoj majci su uzeti jedinstveni matični brojevi, ali ih posle toga niko nije pozvao na testiranje, već su testirane tek na lični zahtev, što može učiniti svaki građanin koji želi da proveri da li je zaražen, uz plaćanje testa, kaže on.

– Najnovija pravila Vladinog Kriznog štaba da se kontakti osoba zaraženih korona virusom uopšte ne testiraju, već samo šalju u izolaciju, trebalo bi promenti bar za predizborni i izborni period, jer su kontakti u tom periodu znatno masovniji i učestaliji. Netestiranje kontakata u takvim uslovima je nenormalno. Ne plašimo se izbornog poraza- da se plašimo ne bi ni izlazili na izbore, ali je činjenica da je u ovom periodu rizik od zaraze uvećan, a ovakve situacije otežavaju i kampanju- kaže Jovanović.

Deo epidemiološke i medicinske struke prethodnih dana kritikovao je najnovija uputstva Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, dostavljena zdravstvenim ustanovama, da se kod osoba koje su bile u kontaktu sa mogućim izvorom zaraze ne radi PCR test na prisustvo korona virusa, već se one samo “stavljaju u izolaciju i njihovo stanje prati”. Takođe, prema uputstvima “Batuta”, PCR test će se raditi “po službenoj dužnosti” tek nakon što serološki brzi tekst pokaže da osoba ima anitela koja ukazuju na kovid infekciju.

Iako je do parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji ostalo samo osam dana, Vlada, Ministarstvo zdravlja, Vladin Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19  i Institut “Batut” do sada nisu objavili bilo kakvo uputstvo, preporuke ili protokol koji se odnosi na primenu zaštitnih mera u vreme predizbornih i izbornih aktivnosti. Jedinu informaciju te vrste saopštio je juče član Kriznog štaba Branislav Tiodoriović, koji je kazao da je taj štab doneo preporuke za sam dan izbora, a da će Vlada o njima raspravljati “na nekoj od narednih sednica”.

Tiodorović je za portal Telegraf kazao da je Krizni štab preporučio da na dan izbora maske i rukavice budu obavezne, kako za birače tako i za članove izbornih komisija, kao i da na ulazu na biračka mesta budu dezobarijere, a da se između aktera na biralištima “drži socijalna distanca”, ne precizirajući kolika. Ovakve preporuke do sada nisu zvanično objavljene.

Struka izgubila i značaj i uticaj

– Mislim da je već svima jasno da je struka izgubila i uticaj i značaj u ovoj epidemiji. Dok broj obolelih opet raste, na sve strane se održavaju izborni i stranački skupovi, na utakmicama je publika masovna, novih zaštitnih mera nema, epidemiolozi više i ne izlaze u javnost… Naša jedina šansa je da je virus oslabio, što bi značilo da će ispoljavanje infekcije biti slabije nego ranije. Ukoliko to nije slučaj- neka nam je Bog u pomoć- kaže Branislav Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari