Milankov: Naprednjaci daju Romima 2.000 dinara za glas 1Foto: Beta/Miloš Miškov (Arhiva)

Bivši predsednik opštine Nova Crnja i nosilac liste za lokalne izbore u pomenutoj opštini Pera Milankov, optužio je aktuelno rukovodstvo te lokalne samouprave da građanima romske nacionalnosti deli po 2.000 dinara kako bi na lokalnim izborima glasali za SNS.

On je redakciji Danasa dostavio i službene beleške sačinjene u policijskoj stanici u Novoj Crnji, u kojima tvrdi da je organizovano lepljenje uvredljivih nalepnica sa njegovim likom, te da lokalna vlast preti otkazima i zastrašuje građane pričom da će on biti uhapšen na dan izbora, kako ne bi glasali za njega.

Milankov je redakciji poslao i audio snimak, uz tvrdnju da je na njemu zabeleženo svedočenje muškarca romske nacionalnosti iz Aleksandrova, na kome muškarac tvrdi da su predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, kao i saradnici Milan Kovačević i Dragan Frenc, delili Romima po 2.000 dinara, da bi na izborima glasali za lokalnu listu SNS-a.

– Bio je Dragan Frenc, bio je Mile Kovačević i bio je, ovaj, Vlada Brakus. Onda su zvali svakog, nekog na telefon, a koga nisu mogli na telefon, poslali su jednog čoveka da zove. Kako dođu, tako odmah „ti si taj i taj“, odmah ga upišu, 2.000 odmah, kad se završi, čim izađu napolje, dobiju još dve hiljade – izgovara muškarac na audio snimku, za koga Milankov tvrdi da je Rom iz Aleksandrova.

Milankov je prijavio uznemiravanje, uvrede i pretnje koje su mu upućene, o čemu je u policijskoj stanici sačinjena službena beleška. U njoj se navodi da je 8. juna, dok se u pomenutom mestu vozio kolima, ugledao osobu koja lepi nalepnice na saobraćajni znak. Kako je Milankov izjavio, na jednom od letaka nalazila se fotografija tela robijaša sa lisicama na rukama, gde je umesto glave robijaša montirana njegova slika.

– Na robijaškom odelu se nalazi broj 881688, dok se na sredini nalepnice nalazi natpis „Zatvorski dani teku, sanjam posetu neku, ipak bi bilo najbolje da mogu napolje“. Drugi letak je identičan prvom, jedino se natpis u sredini razlikuje, odnosno na drugom letku se nalazi natpis „Ustaj Pero i malo požuri, ispred kuće čekaju panduri“. Ja sam malo zastao vozilom i produžio dalje – opisao je Milankov u policiji. On je naveo imena i prezimena ljudi za koje mu je rečeno da su lepili pomenute nalepnice. Takođe, Milankov u prijavi pominje imena onih koji su, kako tvrdi, govorili da će on biti uhapšen na dan izbora, te da će biti uhapšen na Vidovdan ukoliko se kandiduje.

– Na promociji knjige Veselina Šljivančanina na kaštelu u Srpskoj Crnji, Nemanja Erceg je rekao Slavni Jovin iz Radojeva da ću ja biti uhapšen na dan izbora, a da će platiti svi oni koji me podržavaju. Na sastanku opštinskog odbora SNS u Srpskoj Crnji Milenko Jovanov iz Kikinde je rekao da ću ja biti uhapšen i da to treba pričati svim glasačima. Na sastanku su bili prisutni članovi opštinskog odbora SNS, rekao je Milankov u policiji i predložio svedoke. On je dodao da mu je nedavno rečeno da Romima prete da ne glasaju za njega, zbog toga što će on otići u zatvor.

U drugoj prijavi, sačinjenoj u policijskoj stanici Nova Crnja, Milankov je optužio Bojana Stepanovića, direktora Zemljoradničke zadruge Aleksandrovo, da je pretio radnicima otkazom ukoliko na predstojećim izborima glasaju za njega. U trećoj službenoj belešci, sačinjenoj dva dana kasnije, Milankov je takođe prijavio da je video lica koja lepe nalepnice uvredljive sadržine. On je govorio i o pretnjama otkazom onima koji ga podrže na izborima.

– Mileta Gavrić iz Srpske Crnje je direktor JKP „Osmi avgust“ Srpska Crnja, a Nina Žuvelu je oterao kući za vreme pandemije. Nakon toga ga je vratio na posao i na kraju, pre desetak dana, uručio mu rešenje o otkazu zato što podržava mene na izborima koji su u toku – naveo je Milankov u trećoj prijavi i dodao da mu je rečeno da direktor i ostalim radnicima preti da ne glasaju za njega.

JKP plaća nalepnice

Milankov je u izjavi policiji izneo i tvrdnju da su nalepnice uvredljive i uznemirujuće sadržine odštampane u štampariji „BIS“ u Kikindi o čemu postoje materijalni dokazi, te da je sve plaćeno sa računa JKP „Osmi avgust“ Srpska Crnja, o čemu postoje dokazi u dokumentaciji navedenog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari