SNS dominantan u 16 opština, tesna pobeda Šapića na Novom Beogradu 1Foto: Dejana Majstorović

Od 17 lokalnih samouprava u Beogradu na jučeršnjim izborima izborna lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“ odnela je ubedljivu pobedu na čak 16 opština, a neizvesnost je vladala na Novom Beogradu gde je Šapić pobedio za 116 glasova.

Socijalisti su u većini gradskih opština zauzeli drugo mesto.

Za razliku od prethodnih izbora, kada je SNS bio na drugom mestu po osvojenim glasovima na opštinama Stari grad, Vračar ovoga puta bili su ubedljivi, prenosi RTS.

Tako su na Vračaru, kako je izjavio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, osvojili 51,07 odsto. Drugi je SPS sa 13,89 odsto, a treća je koalicija Trifunović – Tadić sa 10,02 odsto glasova.

Naprednjaci će voditi glavnu reč i na do sada opozicionoj opštini, Starom gradu.

„Lista SNS-a osvojila je 45,38 odsto glasova izašlih birača, lista Čuvajamo Stari Grad – Čuvari Starog grada 14, 99 odsto, SPS-JS 10,28, lista Srce grada 8,7 odsto, lista Aleksandara Šapića 8,58, a Metla 2020 8,32 odsto“, navela je predsednica Opštinske izborne komisije na Starom gradu Jelena Jelić.

Kako je dodala, ukupna izlaznost bila je 28,9 odsto.

Dok Goran Vesić iz SNS-a tvrdi da su na Novom Beogradu pobedili naprednjaci, opština Novi Beograd saopštava da je Spas Aleksandra Šapića pobedio za 116 glasova više.

U Obrenovcu za 20 odsto više glasova nego 2016.

U skoro svim lokalnim samoupravama naprednjaci su osvojili više od 50 odsto od ukupnog broja glasova.

Skoro 20 odsto više zaokruženih listića imali su u Obrenovcu u odnosu na prethodne izbore, kada je procenat bio 48 odsto.

Sada je taj procenat 69 odsto. Voždovac je još jedna opština na kojoj nije bilo nikakve neizvesnosti, pošto su naprednjaci osvojili dvotrećinsku većinu.

„Na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta, Lista Aleksandar Vučić – za našu decu dobila je 58,81 odsto glasova (38 mandata), SPS-JS 10,01 (šest mandata), Aleksandar Šapić –pobeda za Voždovac 9,49 (šest mandata), sledi Metla sa 4,83 odsto (tri mandata) i Suverenisti 3,83 (dva mandata)“, navodi Marko Denčić, prvi čovek izborne komisije Opštine Voždovac.

Socijalisti su u većini gradskih opština zauzeli drugo mesto. Lista Aleksandra Šapića koji je do sada upravljao opštinom Novi Beograd, 10 i više procenata u skoro svim gradskim opštinama u kojima su podneli liste.

Srpska radikalna stranka koja nije ušla u Republički parlament, izborila se za opštinske mandate. Mandate su osvojili i liste Suverenisti, Metla 2020, Hrabro, grupe građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari