Stamatović: Vlada Srbije nije spremno ušla u pandemiju, trebalo primeniti blaže mere 1Foto: Nenad Kovačević

Lider koalicije Zdrave Srbije i Bolje Srbije Milan Stamatović ocenio je večeras da Vlada Srbije nije spremno dočekala pandemiju korona virusa i da je za sprečavanje širenja infekcije trebalo primeniti blaže mere.

On je u predizbornoj debati na Radio-Televiziji Srbije rekao da je pitanje zdravlja građana na prvom mestu, i da bi u slučaju drugog talasa pandemije trebalo konsultovati epidemiologe o eventualnim merama.

„Oni treba da kažu kakve mere primeniti, ali i te mere treba prilagoditi ekonomiji Srbije. To ne treba odvojeno posmatrati. Vlada mora ozbiljnije da se ponaša i da unapred sve pripremi za drugi talas ako do njega dođe“, kazao je Stamatović.

Ocenio da je i među medicinskim stručnjacima tokom pandemije bilo politikantstva.

Upitan da li treba hitno povećati budžet zdravstva i na koji način, Stamatović je rekao da se koalicija Zdrave Srbije i Bolje Srbije zalaže prvenstveno za uspostavljanje zdravstvenog sistema koji će funkcionisati od nivoa mesne zajednice do nivoa države.

„Imamo pojavu da su sve državne institucije razorene, tako je i u zdravstvu. Zatvaraju se seoske ambulante i domovi zdravlja, a zdravstveni centri imaju račune blokirane po pet-šest godina. Mi treba da primenimo skandinavski model u kojem se ogromna sredstva ulažu u preventivu“, rekao je Stamatović.

Upitan da li država treba da stimuliše poslodavce da ne otpuste radnike zbog krize izazvane pandemijom, Stamatović je rekao da su takva stimulativna sredstva potrebna ali i da je neophodno uspostaviti jasna pravila tržišne ekonomije koja će biti ista za sve.

„Mera poput pomoći države od 100 evra je populizam. Mi moramo zaštiti nacionalnu ekonomiju, jedina smo država na svetu koja nema službu za zaštitu nacionalne ekonomije“, kazao je lider Zdrave Srbije.

U debati su učestvovali i predstavnici SRS, koalicije SPS-JS, pokreta Metla 2020, Ujedinjene demokratske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari