Bez nepravilnosti na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina 1Novi Pazar Foto: FoNet/TV

Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju danas svoje predstavnike za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Sva biračka mesta, kojih je 926, za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koji se održavaju danas, otvorena su na vreme, u 7 sati, a za sada izborni proces protiče bez nepravilnosti saopštila je Rerpublička izborna komisija (RIK). 

Na izborima za Bošnjački nacionalni savet, na većini gradskih biračkih mesta izlaznost do 18 časova prelazi 40 odsto, saznaje FoNet u štabovima izbornih lista.

Građani bošnjačke nacionalnosti biraju između četiri liste: „Samopredeljenje“ koju predvodi lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, Matica bošnjačka koju predvodi lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić, „Vakat je“ koju podržava lider SDPS Rasim Ljajić i lista građana „Stari dedo“.

U poseban birački spisak upisano je 106.326 Bošnjaka.

Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju danas svoje predstavnike za nacionalne savete nacionalnih manjina.Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da očekuje fer izbore i da su oni prilika da manjine afirmišu svoj jezik i tradiciju.

U posebne biračke spiskove upisano je 467.545 građana s pravom glasa, a na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina mogu da glasaju do 20 sati. Na današnjim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina 18 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim savetima biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju posredstvom elektorskih skupština. Te četiri elektronske skupštine biće održane u Beogradu od 12 sati

Ovo su treći redovni izbori. Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina. Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK), najviše prijavljenih lista ima rusinska nacionalna manjina (sedam), slede albanska (šest), romska i ukrajinska (po pet), te bošnjačka i ukrajinska (po četiri). Grci, Slovenci i Poljaci imaju po jednu prijavljenu izbornu listu, ostali, uključujući i najbrojniju mađarsku manjinu imaju dve ili tri liste kandidata.

Kako je već saopštila Republička izborna komisija neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koji će biti održani 4. novembra, pratiće domaći i strani posmatrači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari