Ružić: Izbori su prilika da manjine afirmišu svoj jezik i tradiciju 1Branko Ružić Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (arhiva)

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić očekuje fer i korektnu borbu na današnjim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

 Ovi izbori se, kaže Ružić, mogu nazvati „svetkovinom demokratije“ jer oko pola miliona ljudi na današnji dan ima priliku da na njima afirmiše svoju kulturu, jezik i tradiciju.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina jutros u 7.00 sati otvoreno svih 926 biračkih mesta u 130 gradova i opština.

„Očekujem da odziv bude dobar a sve imajući u vidu kampanju koju smo radili čitave ove godine, zakone koje smo predložili a poslanici usvojili u paralmentu i koristim priliku da se zahvalim i RTS-u i i svim drugim medijima koji su ovo pratili na korektan način. Uveren sam da je interesovanje građana da afirmiše svoju tradiciju, obrazovanje, kulturu i službenu upotrebu jezika i pisma mnogo više u svakom novom izbornom ciklusu a ovo je treći od 2010. godine“, rekao je Ružić.

Ministar državne uprave je naveo da se na neposrednim izborima bira 18 nacionalnih saveta, dok četiri nacionalne manjine svoje savete bira putem elektorskih skupština. Ti rezultati će biti poznati već danas.

„Četiri nacionalne manjine – crnogorska, makedonska, hrvatska i ruska biraju se putem elektorskih skupština. Elektori su takođe građani pripadnici nacionalnih manjina upisani u poseban birački spisak podržani u skladu sa zakonom u skladu sa pripadnicima i brojem nacionalnih manjina koji su takođe upisani u nacionalni spisak. Te rezultate ćemo imati u toku dana, izbori za četiri elektorske skupštine biće održani u isto vreme – u 12 sati“, rekao je Ružić.

Za neposredne izbore Republička izborna komisija ima rok do 8. novembra u 20.00 časova da proglasi rezultate. Posle objavljivanja u „Službenom glasniku“ u roku od 20 dana nacionalni saveti moraju da konstituišu svoje organe.

„Očekujem fer i korektnu atmosferu“, rekao je Ružić i napomenuo da je sve učinjeno kako bi se poštovala procedura i građani izašli u što većem broju na izbore i dali legitimitet svojim nacionalnim savetima koji afirmišu službenu upotrebu jezika, pisma i obrazovanja.

Ružić je rekao i da su sve relevantne međunarodne institucije, OEBS i Savet Evrope, dale pozitivnu ocenu za sve ono što je Srbija uradila na ovom polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari