Izbori za novi kosovski parlament, 117.808 glasača bira deset srpskih poslanika 1Foto: EPA/ ĐORĐE SAVIĆ

Izborna tišina na Kosovu počela je juče u ponoć, pred današnje vanredne parlamentarne izbore na kojima će se za deset garantovanih poslaničkinh mesta za Srbe u kosovskom parlamentu boriti četiri liste sa srpskim kandidatima, a pravo glasa u deset srpskih opština ima 117.808 birača.

Na ovim izborima srpsku zajednicu predstavljaju Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih deset srpskih opština na Kosovu, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice, prenosi Kosovo Online.

Za 100 poslaničkih mesta prema kosovskim zakonima, nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica – srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske – rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Srpska lista je do sada imala devet od deset srpskih poslaničkih mesta, a jedan je pripadao predsedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Prevremeni izbori su raspisani pošto je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u avgustu, nakon što je premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu.

Ovo su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu i svi su do sada, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, održani kao vanredni.

Najduže su u kosovskoj skupštini bili poslanici koji su izabrani 2010. godine, dok je poslednja Haradinajeva vlada bila najkraće na vlasti – nepune dve godine.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da pravo glasa ima 1.937.868 glasača, a od toga se 117.808 glasača nalazi na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi. Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Pre tri godine oko 50.000 Srba glasalo je na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu ,učestvovale su tri srpske partije, a Srpska lista, osvojila je najviše glasova, 44.578.

Obezbedila je devet od deset garantovanih poslaničkih mandata, dok je jedan osvojila Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića. Partija Kosovskih Srba je na tim izborima osvojila 0,29 odsto.

Na tim izborima pobedila je koalicija Demokratska partija Kosovo (DPK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Incijativa za Kosovo (IK) koja je osvojila je 33,74 odsto glasova odnosno 245.646 glasova.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija je na tim izborima dobio 200.138 glasova (27,49 odsto).

Na trećem mestu bila je koalicja Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Alternativa sa osvojenih 25,53 odsto, odnosno 185.892 glasa.

Na lokalnim izborima u oktobru 2017. godine Srpska lista je pobedila u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari