Izložba fotografija "Osam godina beščašća niškog SNS-a" 1Izložba fotografija: Slobodna zona Niš Foto: Danas

U Nišu je večeras održana treća Zona slobode, u okviru koje su građani mogli da razgovaraju sa predstavnicima opozicije, napišu na panoima šta smatraju najvećim problemima i upute poruku vlastima, kao i da pogledaju izložbu fotografija „Osam godina beščašća niškog SNS-a“.

Na fotografijama, izloženim na kanapu i pričvršćenim štipaljkama, prikazane su niške afere i problematični događaji, među kojima su slike niškog aerodroma koji je država besplatno „preuzela“ ili nerasvetljenih noćnih paljevina automobila gradskih, SNS i policijskih funkcionera. Prikazane su i teške železničke i autobuske nesreće sa ljudskim žrtvama na neadekvatno obezbeđenim pružnim prelazima, kao i nesreća na naplatoj rampi Doljevac u kojoj je vozilo u kojem je bio direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić usmrtio ženu u automobilu koji je čekao da plati putarinu.

Među fotografijama se može videti i izbacivanja starije žene iz stana od strane izvršitelja i policije zbog duga koji je napravio njen bivši suprug ili bahatost Parking servisa prema građanima. Na njima je i scena u kojoj tadašnji premijer Aleksandar Vučić u parku viče na gradonačelnika Niša Darka Bulatovića zbog lošeg stanja u niškom budžetu, a on to sluša pognute glave.

Predstavnici opozicije su najavili da će, osim „Zone slobode“, ubuduće organizovati i Otvorenu skupštinu, u okviru koje će opozicioni odbornici razgovarati o problemima građana i „pretresati“ teme koje će biti na dnevnom redu skupštinskih zasedanja, koje oni bojkotuju. Poslednju sednicu gradskog parlamenta, održanu prošle sedmice, bojkotovalo je svih deset odbornika Demokratske stranke, kao i grupa „Niš moj grad“ i „Niška inicijativa“.

Na improvizovanoj konferenciji za novinare Tamara Kerković, predsednica Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri, kazala je da je aktuelni režim izgubio svaki legitimitet i kredibilitet da upravlja i „dalje uništava naše resurse, naš javni interes, naše živote“, ocenjujući da je vreme za „novu politiku za novi Niš“, koju nude opozicione snage „unutar kojih su pali svi frontovi, jer su prepoznali zlo protiv kojeg se treba zajednički boriti“.

Izložba fotografija "Osam godina beščašća niškog SNS-a" 2
Slobodna zona Niš Foto: Danas

– Ovoj vlasti se vidi kraj- po njenoj nerzvozi i ustupcima koje čini povodom zahteva demontranata. Uzdrmana je našim protestima, a pre svega objedinjenom opozicijom i našim zajedničkim akcijama- ocenila je Kerković.

Poverenik Narodne stranke u Nišu Ljuba Kostić kazao je da je opozicija u obavezi da građanima Niša ponudi „otvarene i neisfrustrirane ličnosti lsa politički urednim biografijama“, koje će imati i kapaciteta i odgovornosti da pravilno zastupaju njihove interese, te da bude spremna na svaku vrstu kontrole, kao i odgovornosti u slučaju da to ne učini.

– Pored toga, potrebno je građane dodatno motivisati i uključiti i u neposredno odlučivanje o određenim političkim pitanjima putem lokalnih referenduma- kazao je on.

 Kostić je dodao da za sada nije zadovoljan odzivom građana na proteste i druge akcije opozicije, ali je ocenio da će se to promeniti na bolje kada ih opozicija uveri da je potpuno spremna na saradnju sa njima, kao i da kada dođe na vlast snosi svaku odgovornost i bude smenjiva.

Ivan Jovanović, predsednik niškog odbora Nove stranke, pozivao je građane da se „zajedno izbore protiv uzurpatora institucija iz redova vlasti“.

 – Ja ovu slobodnu zonu doživljavam bukvalno  kao mesto gde ne vlada SNS- a to znači kao mesto gde svako ima svoja Ustavom zagarantovana prava, gde se uvažava tuđe mišljenje, a  zakoni sprovode prema svima jednako. Cela Srbija mora biti takva- kazao je on, dodajući da je ovakva zona prilika da se opozicija obrati građanima jer u medijima nema mogućnost da iznese svoje stavove.

Organizatori „Zone slobode“ su Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, Nove stranke, kao i Pokret mladih „Za Niš bez straha“, koji je bio formalni organizator protesta „1 od 5 miliona“.

U niškom Savezu za Srbiju su Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ i  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari