Jačanje nastupa pred obnovu pregovora 1Foto: MSP

Uprkos očekivanjima SAD da Srbija prestane sa kampanjom ubeđivanja zemalja da povuku svoje priznanje nezavisnosti Kosova, juče je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić obelodanio da je Gana povukla svoju odluku o priznanju i postala 16. članova UN koja je to uradila.

Usledio je i sada već uobičajeni odgovor iz Prištine da je to lažna vest.

S obzirom na to da budući premijer Kosova Aljbin Kurti kao uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine traži reciprocitet, odnosno da Beograd zaustavi kampanju povlačenja priznanja, da bi Priština ukinula takse na srpsku robu, nije teško zaključiti da Beograd ne olakšava nastavak dijaloga ukoliko nastavi sa ovim aktivnostima.

Dačić pak kaže da će Srbija nastaviti ono što je započela, te da se sad ne mogu zaustaviti zemlje koje hoće da povuku priznanje, te da se do kraja godine očekuje da još tri ili četiri države povuku svoje priznanje. Podršku u nastavku kampanje Dačiću, kako je rekao, daje predsednik države. „Svaki put pitam predsednika, kad god se vidimo, ostaje li isto što smo se dogovorili, čisto da ne napravimo neku štetu“, naveo je ministar pre nedelju dana. Kako je dodao: „Da on nije dao saglasnost, mi to ne bismo radili.“

Šef srpske diplomatije je juče naveo da je Gana donela notu 7. novembra, koja je dan kasnije poslata Kosovu, ali da kosovske vlasti o tome ćute. On je rekao da je odluka Gane rezultat državne politike koju Srbija vodi više godina i dodao da je za takvu odluku te afričke države bilo potrebno „godinu i po dana razgovora i sastanaka i puno rada“.

Dačić je rekao da je to do sada najveća zemlja koja je to učinila. „Gana je zemlja sa velikim političkim uticajem i to što je povukla priznanje nezavisnosti Kosova će svakako uticati i na druge zemlje, posebno iz tog regiona, da povuku odluku o priznanju“, naveo je Dačić. U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije pojašnjavaju se razlozi ovakve odluke Gane. „Ova odluka Vlade doneta je iz sledećih razloga: Gana je 2012. odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena“, piše u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Gane, koju prenosi MSP Srbije.

Odmah je reagovao savetnik v. d. ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija Jetljir Ziberaj, rekavši da je izjava srpskog ministra spoljnih poslova lažna vest, „kontinuirana i prljava propaganda Ivice Dačića“. On je za prištinske medije rekao da Gana ima ovlašcŽenog ambasadora na Kosovu i počasnog konzula na Kosovu koji ih zastupa, kao i da se nedavno ministar Pacolli sastao sa ganskim ministrom vanjskih poslova u UN u NJujorku.

Mladen Lišanin, istraživač saradnik Instituta za političke studije, za Danas kaže da kod tumačenja odnosa Beograda i Prištine u kontekstu kampanje za povlačenje priznanja, najpre važno zadržati širu sliku i izbeći situaciju u kojoj se od drveta ne vidi šuma.

– Reč je o državi članici Ujedinjenih nacija koja se diplomatskim sredstvima bori protiv konsolidacije državnosti jednostrano otcepljenog dela svoje teritorije. U ovom smislu, delovanje Srbije nije nešto što odstupa od međunarodnih normi ili prakse. Konkretno govoreći, Srbija nema formalnu obavezu da se od ovakve kampanje uzdržava, a želje jedne strane u ovom sporu ne proizvode automatski obavezu druge strane da se u skladu sa tim željama i ponaša – uostalom, ni Priština nije povukla poslednju kandidaturu za članstvo u Interpolu zbog želja srpske strane, nego zbog izvesnog neuspeha – navodi on. Kako dodaje, postoji logička greška u samom načinu na koji se preduslovi za nastavak dijaloga pokušavaju koncipirati.

– Kosovska strana svoju državnost uzima kao datost koju Srbija mora da prihvati kako bi se zatim razgovaralo o pitanjima uređenja međusobnih odnosa, dok srpska strana upravo tu državnost osporava. Zato nije neobično što se obe strane, svaka na svoj način, trude da ojačaju svoje pozicije pre eventualnog – i još uvek neizvesnog – nastavka dijaloga. Srbija očigledno vidi kampanju za povlačenje priznanja kao jedan od načina za to – zaključuje Lišanin.

Jeremić: Ako je tačno, čestitke

Bivši srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić za Danas kaže ako je tačno da je Gana zvanično povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, to jako dobra vest. „Gana je jedna od najuticajnijih država afričkog kontinenta, i oni koji su na tome radili zaslužuju čestitke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari