Jadranka Joksimović: Očekujem nova poglavlja u junu 1Foto: EPA/OLIVER HOSLET

U junu će najverovatnije biti organizovana redovna međuvladina konferencija i tada očekujem otvaranje novih poglavlja.

Mi imamo u potpunosti spremnih pet pregovaračkih pozicija za poglavlja 33 (budžetske i finansijske odredbe), 13 (ribarstvo), 9 (finansijske usluge), 18 ( statistika), 17 (monetarna i ekonomska pitanja), kaže za Danas Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije Srbije.

Ministarka ukazuje da će u drugoj polovini aprila uslediti redovan izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, „koji će dodatno uticati na odluku nekih država članica o broju poglavlja čije će otvaranje podržati“.

– Mi intenzivno radimo na važnim stvarima iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24, koja su među prvima otvorena i koja su važna za ocenu napretka u najvažnijim reformama. Svakako da očekujem da u junu otvorimo paket od nekoliko poglavlja, videćemo koliko i koja, ističe Jadranka Joksimović.

Šef Delegacije EU u Beogradu, ambasador Sem Fabrici, najavio je juče da će EU do 2020. izdvojiti 80 miliona evra za reformu javne uprave u Srbiji, prenosi FoNet. Fabrici je na predstavljanju izveštaja „SIGMa 2017“ o reformi javne uprave ocenio da su Vlada i resorni ministar Branko Ružić „veoma angažovani na toj reformi, jer se radi o jednoj od glavnih oblasti u evrointegracijama Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari