Jadranka Joksimović: Pozitivan politički signal 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Samit u Sofiji je prvi, posle Samita 2003. godine u Solunu, na kome će se okupiti lideri članica EU i predstavnici takozvanog regiona Zapadnog Balkana.

U Solunu je postojalo obećanje da će se u jednom momentu svi sa Zapadnog Balkana naći u EU. Međutim, prošlo je 15 godina, i zbog različitih okolnosti i u samoj Uniji, ali i drugih promena, samo je Hrvatska, od tada, postala član EU, navodi za Danas Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Srbije.

Naša sagovornica ukazuje da „iako proširenje nije zvanična tema Samita, skup u Sofiji doživljavam kao jedan pozitivan politički signal. Time se potvrđuje koliko je Zapadni Balkan značajan kao region za Uniju, ali ne samo bezbednosno, već i na druge načine. EU, nema sumnje, region vidi kao područje sopstvenog interesa prvenstveno ekonomskog – kroz privredni rast i napredak, otvaraju se nova tržišta i naravno da i postojeće članice EU imaju koristi od proširenja“.

– Tako da, iako formalno proširenje EU nije tema Samita, nego je to pre svega međusobno intraregionalno povezivanje Zapadnog Balkana, nesumnjivo je da će upravo povezivanje – koje bi trebalo da kroz različite zajedničke projekte finansirane i delom iz sredstava EU, doprineti da region bude konkurentniji i povezaniji i samim tim spremniji da u jednom trenutku bude deo EU, ističe ministarka Joksimović.

Sagovornica Danasa kaže da što se Srbije tiče, „mi kao država koja je odmakla u procesu pristupanja, otvaramo poglavlja i solidnim tempom napredujemo ka članstvu u Uniji, pokazujemo konstruktivan odnos u regionalnoj saradnji – što nije uvek jednostavno i lako“.

– Od nas se i više očekuje jer smo više i napredovali, to je jasno. Naš je interes da budemo na Samitu, da predložimo neke konkretne projekte koji će doprineti boljem povezivanju i smanjivanju barijera i za trgovinu i za potencijal rasta koji region ima. Evropske ekonomije, koje su snažne i među najboljima u svetu, u fazi su usporenog rasta i one vide region, i još neke delove Evrope, kao novi impuls budućeg rasta koji će pozitivno uticati na evropske ekonomije. U tom smislu, smatram da Samit, iako proširenje nije njegova tema – ona se indirektno se nameće iz zajedničkih projekata i povezanosti, šalje dobru političku poruku. Mislim da je ovim reafirmisanim interesom EU za Zapadni Balkan, evropska perspektiva dodatno ojačana i Srbija svakako ima interes da bude prisutna na Samitu i da na proaktivan način podrži politiku intraregionalnog povezivanja, zaključuje ministarka za evropske integracije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari