Janjić: Dešavanja sada diktira Tači 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kurtijevo shvatanje politike da od njega počinje istorija, da će preispitati briselski dijalog i način na koji je mislio da diktira uslove oko ukidanja taksi, pokazao je da se od njega ne može očekivati da bude kooperativan partner u dijalogu.

To je ujedinilo Ričarda Grenela i Evropsku uniju – poručuje politički analitičar Dušan Janjić, koji za Danas analizira pad vlade Aljbina Kurtija posle samo 50 dana provedenih u kabinetu premijera u Prištini.

Ipak, Janjić smatra da su razlozi za pad Kurtijeve vlade dublji od uticaja specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, uz podsećanje da se od početka ukazivalo da je koalicija između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova nemoguća. Janjić objašnjava da je njihova koalicija imala jednu zajedničku tačku, koja se ogledala u obećanju da će se izboriti sa korupcijom i skloniti ratnu generaciju političara sa vlasti.

– Međutim, tu je nastao veliki razlaz. U DSK ima više pripadnika ratne generacije nego u Samoopredeljenju. Dakle, pokazalo se da ključni zahtev na kome su pobedili ne mogu da ispoštuju, jer je to jače od njih. Kosovo još uvek živi doba neostvarenih ciljeva ratne generacije. Kurti nije imao ništa novo da ponudi sa stanovišta razvoja Kosova, osim onoga što su nudile i prethodne vlade – objašnjava Janjić.

Još jedan razlog zbog čega je pala kosovska vlada je, prema njegovom mišljenju, način na koji Kurti kao populista shvata politiku. Janjić tvrdi da se i pre izbora znalo da Kurti nema koalicioni kapacitet. S druge strane, dodaje on, lider Samoopredeljenja nije uspeo da ispoštuje ritam rada institucija, a nije imao vremena ni da ih „razbije“.

– Priča o Americi i taksama je negde na kraju. Da se ne zavaravamo, to nije bilo u prvom planu. To je bio samo okidač koji je posle blage najave sankcija iz Vašingtona urazumio kosovske političare više od korona virusa. Oni su se opredelili da i dalje budu miljenici Amerike, a de se oslobode mišljenja javnosti o Kurtiju – ističe Janjić i dodaje da je političarima na Kosovu bilo mnogo lakše da „skinu“ Kurtija u ima održanja ljubavi sa SAD.

Upitan kada se može očekivati formiranje nove vlade u Prištini, Janjić objašnjava da prema ustavu rokove diktira predsednik Kosova Hašim Tači. Prva opcija je, navodi Janjić, da Tači ponudi Kurtiju da pokuša da sastavi novu vladu, te da Kurti ima obavezu da je formira ili da saopšti da ne može ili neće.

– Posle toga postoji opcija da predsednik Kosova da mogućnost Demokratskom savezu Kosova, to jest Vjosi Osmani, koja je bila prva na listi, da saopšti da li može da formira vladu. Kao što sam govorio posle proglašenja rezultata izbora, ja i sada tvrdim da Osmani može da dobije 84 poslanika, da formira stabilnu vladu, da dobije većinu unutar albanskog korpusa, bez Samoopredeljenja. To je vlada u kojoj bi Srpska lista konačno morala da ima neku politiku – naglašava Janjić i podseća da ne bi bilo Kurtijeve vlade da nije bilo Srpske liste.

On smatra da je normalno što je Srpska lista glasala protiv Kurtijeve vlade u kojoj je učestvovala a koja, prema njegovoj oceni „ništa ne proizvodi“, ali poručuje da je Srpska to učinili pre svega zato što je zvanični Beograd tako odlučio.

– Oni treba još jednom da razmisle da li mogu da se bore za interese Srba, a da ne vrše ličnu vlast u vladi. Da li su efikasniji kada su izvan vlasti, kao kontrolori, ili kada rade stvari koje su radili sa Haradinajem i Kurtijem. Sada je momenat da Beograd preispita vrlo neprijatnu situaciju u kojoj se Srpska lista nalazi, gde je jedini i apsolutni monopolista na predstavljanje srpskih interesa. Na njoj će sada biti pritisak, ne od lidera DSK Ise Mustafe, već iz SAD-a da menja politiku – kaže Janjić.

„Neophodan pad“

Posle više od jedanaest sati rasprave, Skupština Kosova je u sredu kasno uveče sa 82 glasa za, 32 protiv i jednim uzdržanim izglasala nepoverenje Vladi na čelu sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem. Zahtev za izglasavanje nepoverenja pokrenuo je DSK, koalicioni partner Samoopredeljenja. Kurti ostaje premijer u tehničkom mandatu. On je nakon glasanja rekao da je to bio neophodan pad zarad potrebnog uzdizanja jer će posle toga pobediti. „Dakle, budućnost je naša, dok ćemo izbeći tragediju“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari