Janjić: Hrvatska ne otvara kamp, već ostvaruje dogovor o kvoti 1Foto: EPA/Djordje Savic

Hrvatska ne radi ništa drugo nego kao članica NATO-a po dogovorenoj kvoti povećava broj svojih vojnika. To znači da neka druga zemlja smanjuje broj – kaže za Danas direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

On je komentarisao napise u domaćim medijima i navodnu izjavu ministra spoljnih poslova susedne zemlje Gordana Grlića Radmana, da Hrvatska pravi vojni kamp na Kosovu, koju je šef diplomatije prilikom posete Podgorici demantovao.

On objašnjava da nema otvaranja vojnog kampa Hrvatske vojske na Kosovu i dodaje da oni koriste postojeće kampove. Janjić ukazuje i na manipulaciju u ovdašnjim medijima sa modernizacijom kampa između Južne Mitrovice i Vučitrna, koji se predstavlja kao navodno nova baza. Prema njegovim rečima, radi se o staroj bazi koja se sada modernizuje.

Janjić napominje da su naša javnost i političari zaboravili da postoji KFOR, te da kada je u pitanju Hrvatska stalno podsećaju na rezoluciju Saveta bezbednosti 1244, koja je navodno odredila broj Hrvatskih vojnika na Kosovu.

– To nema veze. Dakle, Hrvatska je deo NATO-a i kao takva posle izvesnog broja godina počela je da šalje i povećava vojno osoblje. Nije ona žurila. Prvo je išla Slovenija, Albanija… Govorim od susednih zemalja. Očigledno je, a to je povezano i sa ovom vežbom koja traje, o kojoj ovdašnja javnost ne zna ništa, 16 susednih zemalja NATO-a, da će taj savez preneti većinu svog opterećenja, a to znači prisustvo ljudi, tehnike i novca na zemlje okruženja – navodi Janjić.

On objašnjava da je Hrvatska dobila povećanu kvotu. Prema Janjićevom viđenju, to povećanje je potpuno logična i predvidljiva reakcija, jer se u jednom momentu verovalo da je kriza na Kosovu izašla iz domena mogućih oružanih sukoba.

– Sad se shvatilo zbog opšte situacije u svetu, Ukrajina, pogotovo Gruzija, Bliski Istok pa i sami odnosi na Kosovu koji su zaoštreni pričama o razgraničenju, podelama, o brzom kraju pregovora, da treba povećati broj vojnika. Kao što treba povećati broj NATO vojnika u EUFOR-u, u Bosni, i to će se dogoditi – ocenjuje Janjić i dodaje da misli da je to generalno dobar potez NATO-a. Prema mišljenju Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam, priča o hrvatskom vojnom kampu na Kosovu bila je uobičajena prilika da se nečemu daje na značaju i da se stvari tumače na sasvim drugačiji način nego što je realno, da bi se skrenula pažnja sa nekih domaćih stvari.

– Neko ko ne zna kako funkcionišu stvari na Kosovu, on može i da poveruje u celu tu priču. Međutim, ja sam često tamo bio i znam kako stvari funkcionišu. Oni su tu kao članica NATO pakta i njihovi vojnici, koliko ih ima, u sastavu KFOR-a. Oni imaju svoja zaduženja i svoju zonu odgovornosti – kaže Popov.

Kao primer, on navodi prelaz Merdare, gde je bila locirana češka i slovačka grupacija, koji su imali mesto na kome borave i koje nije bilo ni kamp niti baza.

– Kao što je, na primer, u Bosni i Hercegovini za vreme IFOR-a, ruski bataljon bio lociran na prevoju Majevica, od Ugljevika prema Tuzli. To je način kako to funkcioniše. Ali onda nekome od naših političara, ili većini, odgovara da se stvari zakuvaju – ističe Popov i dodaje da treba objasniti kako stvari funkcionišu na terenu.

Prema njegovim rečima, „nisu sad tamo došli Hrvati o svom trošku da uprkos Srbima na našoj teritoriji stvore svoju bazu, a sledeće je da proteruju Srbe“. Popov ne vidi nikakav razlog da se diže panika, tim pre što je ministar spoljnih poslova Hrvatske objasnio svoju izjavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari