Jedan od pet miliona: Novi zakon o MUP-u štiti siledžije u policijskim uniformama 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Novim zakonom o Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) „režim hoće da svoje siledžije, koje su obukli u policijske unoforme, sakriju iza šifre“, ocenio je kopredsednik pokreta „Jedan od pet miliona“ Martin Bežinarević.

„Do sada, ukoliko pripadnik MUP-a dođe do vas i zloupotrebi svoj položaj na bilo koji način, mogli ste ga lako identifikovati tako što biste njegovo ime i prezime pročitali na pločici koja mu se nalazi na uniformi sa brojem značke“, naveo je Bežinarević u saopštenju.

Kako je objasnio, uvođenjem novog zakona, policajci više neće imati pločice sa prezimenom, već će umesto njih dobijati šifru.

„Ako ja kao građanin ne smem da znam ime i prezime lica koje me u uniformi MUP-a identifikuje na ulici, zašto bih onda ja prihvatio da se identifikujem? Kome ja poveravam svoje lične podatke i koga ja to plaćam preko poreza da me bije iza šifre?“, upitao je Bežinarević.

Prema njegovim rečima, ništa od toga ne menja činjenicu da unutar struktura MUP-a ima „časnih i pristojnih policajaca koji profesionalno obavljaju svoj posao“.

„Takvi policajci žrtva su ovog režima koji hoće da svoje siledžije, koje su obukli u policijske unoforme, sakriju iza šifre. Zbog tih siledžija, a ne časnih policajaca, donosi se ovaj zakon“, ocenio je Bežinarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari