Jeremić: Ako "završi" sa Kosovom, Vučić će zacementirati vlast 1Foto:Beta

Poslanici Narodne stranke nipošto neće učestvovati na današnjoj sednici o KiM.

S obzirom na jedinstveni značaj kosovskog pitanja, doneli smo, nakon ozbiljne rasprave na stranačkim organima, odluku da ukoliko vlast podnese pisani izveštaj i predlog platforme za buduće delovanje u kontekstu KiM, ipak razmotrimo mogućnost učešća u ovoj raspravi, uprkos tome što zajedno sa kolegama iz opozicije bojkotujemo rad Parlamenta. Ali ovo što je dostavljeno zaista ni pas s maslom ne bi pojeo, da ne govorimo o tome da od predloga platforme nema ni traga. Pretpostavljam da je to sastavni deo strategije da se, kako Vučić kaže, „pravimo ludi“. Narodna stranka nema nameru da toj primitivnoj farsi daje legitimitet, kaže u razgovoru za naš list Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju, objašnjavajući zašto će poslanici te stranke bojkotovati današnju sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

* Izjavili ste da je izveštaj dostavljen poslanicima skandalozan. Zašto?

– Ako posle punih šest godina pregovora sa Albancima i međunarodnom zajednicom, zvaničnih i tajnih, vlast Skupštini dostavi dokument većinski sačinjen od fotografija i tabela, ako se u njemu nijednom rečju ne pominje taj famozni „plan“ za koga je Vučić rekao da nije uspeo da dobije domaću i svetsku podršku, ako u njegovom sadržaju nema ni slova o „razgraničenju“ za koga se javno zalažu najviši državni funkcioneri – kako to drugačije okarakterisati?! Uporedite taj kupus prepun pravopisnih grešaka sa izveštajima koji su Narodnoj skupštini podnošeni pre 2012. i uočićete drastičnu razliku po svim kriterijumima – od suštinskih do stilskih. Uprkos svim paradoksima koji su pod naprednjačkom vlašću postali sastavni deo naše svakodnevice, ovaj „izveštaj“ ipak odskače po šarlatanstvu. Kada se jednog dana bude sudilo vladajućoj kliki, on će se svakako naći među krunskim dokazima.

* Šta očekujete od današnje sednice?

– Očekujem tragični vodvilj, u kome će se umesto ozbiljne rasprave o jednom od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja smenjivati salve laži i optužbi, uvrede političkih neistomišljenika i banalne propagandne poruke oblikovane na osnovu poslednjih istraživanja javnog mnjenja. Vučićevo obraćanje neće biti bitno drugačije od njegovog uobičajenog prostačkog delirijuma kod Sarape ili Marića.

* Nedavno je potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio da vaša stranka ne smatra da bi trebalo pustiti Vučića da „proguta žabu“ po pitanju Kosova. Zašto?

– Grubo rečeno, postoje dve škole mišljenja po tom pitanju. Jedni smatraju da, ako Vučić „završi Kosovo“, on će nakon toga biti pušten niz vodu od strane međunarodne zajednice, i da će tada biti jednostavnije srušiti ga s vlasti. Drugi, među kojima je i Narodna stranka, veruju da bi ukoliko mu se to dozvoli, to njegovu međunarodnu podršku zacementiralo, i da bi on tada momentalno prešao na nove „mirovne projekte“, od kojih bi prvi bio razvrgavanje autonomije Republike Srpske. Zato je beskompromisno zalaganje u sprečavanju Vučića da reši kosovski problem na način koji je on to zamislio sa Tačijem, a što bi za posledicu imalo precrtavanje naše državne granice i članstvo Kosova u UN – ne samo moralni, već i praktični politički imperativ.

* Šta vi predlažete za razrešenje kosovskog čvora?

– Neophodno je sačiniti ozbiljnu platformu za nastavak dijaloga. U njoj bi akcenat trebalo da bude stavljen na ključme probleme koji u dosadašnjim pregovorima suštinski nisu ni dotaknuti, a bez čijeg se rešenja ne može zamisliti normalizacija prilika – pre svega pitanje imovine, slobodne trgovine, bezbednosti i prava srpskog stanovništva, kao i statusne garancije za svetinje Srpske pravoslavne crkve. Takođe je neophodno napraviti zaista stručan pregovarački tim, za koga kompleksni međunarodni pregovori ne bi bili španska sela. Ne možete na pregovore u Brisel slati pajace i očekivati bilo šta osim potpunog fijaska. Što se tiče međunarodno-pravnog statusa teritorije, o njemu se, po postizanju sporazuma po svim ostalim pitanjima, može odlučivati isključivo u Savetu bezbednosti UN, kao što je navedeno u Savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine.

* Kako komentarišete osnivanje Saveza za KiM kao ogranka Saveza za Srbiju?

– Narodna stranka će nastaviti da blisko sarađuje i koordinira svoje aktivnosti sa ostatkom opozicije. Proveli smo poslednjih godinu i po dana marljivo radeći na stvaranju stranačke infrastrukture širom Srbije, i danas funkcioni{emo u preko 100 gradova i opština – od Subotice do Vranja. Prostor na kojem smo se suočili sa najvećim izazovima i pritiscima je KiM, iz razumljivih razloga. Uprkos tome, naši višemesečni napori će tokom juna biti krunisani formiranjem opštinskih odbora u Gračanici, Goraždevcu, Kosovskoj Kamenici, Leposaviću i Zvečanu, a do Vidovdana nas očekuje i Osnivačka skupština Pokrajinskog odbora Narodne stranke.

* Zašto niste bili prisutni na osnivačkoj skupštini Saveza za KiM na Gazimestanu?

– Bio sam, nažalost, sprečen drugim obavezama. Narodnu stranku je tamo predstavljao predsednik Izvršnog odbora Vlada Dobrosavljević.

* Kako komentarišete predlog Deklaracije o pomirenju sa Albancima koju je predstavila Đilasova stranka?

– Nisam do sada imao prilike da se upoznam sa njenom sadržinom. Sudeći po onom što je predstavljeno u medijima, deluje da sadrži korisne ideje. Pomirenje sa Albancima nam je nesumnjivo potrebno, ali kada je reč o implementaciji, treba biti na oprezu da bilo koje političko delovanje ne bude u suprotnosti sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 SBUN.

* Šta očekujete od „slobodnih zona“ koje su se iz Beograda proširile na druge delove Srbije i da li smatrate da će protesti „Jedan od pet miliona“ potrajati i narednih meseci?

– Smatram da je od ogromne važnosti da se nastavi sa iskazivanjem nezadovoljstva na ulicama, u kakvom god obimu i formi budemo zaključili da je optimalno. Bez toga, kao i nedvosmislene spremnosti da se bojkotuju izbori koji bi bili raspisani pod nedemokratskim uslovima, teško je zamisliti suštinski napredak ka rušenju ove vlasti.

* Da li se bilo šta promenilo u funkcionisanju SZS nakon što je Dragan Đilas osnovao stranku?

– Nisam to primetio.

„Sve najbolje demokratama“

* Kako gledate na ujedinjenje DS, SDS i Zajedno za Srbiju?

– Ne bi bilo primereno komentarisati unutarstranačke stvari saboraca iz opozicije. U svakom slučaju, želim im sve najbolje i nadam se nastavku solidarnosti i saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari