Jeremić: Bruno Đuran nije jedini "instaliran" u BIA 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Bruno Đuran nije jedini koji je „instaliran“ u Bezbednosno-informativnu agenciju. BIA se danas puni partijskim kadrovima SNS, ali hajde da prvo razrešimo slučaj Bruna Đurana, pa ćemo kasnije o drugima koji ovog trenutka vedre i oblače u BIA, kaže za Danas Vuk Jeremić, predsedavajući Saveza za Srbiju, koji i dalje čeka odgovor od direktora BIA Bratislava Gašića na dva pitanja.

Da li je od ponedeljka, 9. decembra, na listi američkih sankcija (na koje je stavljen trgovac oružjem Slobodan Tešić) službenik BIA Zoran Petrović i da li je istina da Anđelko Vučić, otac predsednika države Aleksandra Vučića, često dolazi u BIA kod Bruna Đurana.

Jeremić, koji je i predsednik Narodne stranke, nedavno je gostujući na televiziji N1 rekao da je Đurana na mesto načelnika za logistiku u BIA postavio Anđelko Vučić i da preko njega naređuje ko i na koji način da bude stavljen pod različite mere BIA.

– Razgovaraju između ostalog i o tome ko bi mogao da dođe pod mere praćenja BIA uključujući recimo lidere opozicije i političke neistomišljenike ovog režima. Često sam i ja predmet praćenja. A na to sam javno ukazao 22. jula kada sam bio u Novom Sadu. Pratili su me iz stope u stopu. Postavio sam tada to pitanje, ali je bilo bez odgovora. Nisu to samo politički neistomišljenici režima već i oni koji se u poslovnom smislu nađu na putu Anđelku Vučiću – kaže Jeremić za naš list.

Upitan koji interes ima otac predsednika da određuje mere praćenja, on kaže da su to pre svega poslovni i finansijski interesi.

– On je danas izuzetno uticajan čovek, koji je duboko unutar trgovine uticajem. Trgovina uticajem je krivično delo u ovoj zemlji i Anđelko Vučić bi u tom smislu trebalo da bude neko za koga bi nezavisno tužilaštvo trebalo da se zainteresuje. Kada je gospodin Vučević podnosio krivičnu prijavu protiv braće Vučić, što je izvrgavanje i izrugivanje institucijama pravosuđu pre svega, predložio sam mu da je proširi i na Anđelka jer je on neko ko se danas sa velikom dozom straha više nego poštovanja prima na koja god vrata odluči da pokuca. A na vrata BIA kuca vrlo često. Još jednom pitam da li je to istina – navodi Jeremić.

Ono što je Jeremić još izneo gostujući na televiziji N1 da je Anđelko Vučić direktno postavio Đurana za šefa kabineta bivšeg ministra finansija Dušana Vujovića, gde je ovaj „zloupotrebljavao ministrove faksimile“, a potom je Đuran bio i šef kabineta gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, da bi kasnije bio postavljen u BIA.

Prema nezvaničnim informacijama iz političkih krugova, Đuran je poreklom iz Brčkog, gde je završio gimnaziju, a zatim je upisao i Vojnu akademiju kopnene vojske. Od 1989. do 1998, navode naši sagovornici, radio je u Ministarstvu odbrane na poslovima bezbednosti, nakon čega je bio direktor preduzeća za proizvodnju, spoljnu i unutrašnju trgovinu, pa direktor preduzeća za kontrolu kvaliteta, laboratorijsko ispitivanje i sertificiranje proizvoda, zatim od 2013. do 2014. savetnik generalnog direktora Nacionalne tržnice Beograd, nakon čega prelazi u kabinet ministra privrede, pa u kabinet ministar finansija Vujovića. Prema nepotvrđenim informacijama, od ove godine je u BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari