Jeremić: Ko je premestio pregovore o Kosovu u Belu kuću? 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić upitao je danas ko je premestio pregovore o Kosovu i Metohiji prvo u ambasadu SAD u Berlinu, a potom u Belu kuću u Vašingtonu i na osnovu koje institucionalne odluke.

„Bela kuća i američka administracija nisu naročito naklonjeni srpskoj strani, pogotovo kada je reč o Kosovu i Metohiji. Ja sam često napadan da sam pregovore iz Njujorka premestio u Brisel, što nije tačno, jer da jeste, Rusija više ne bi imala veto na ovom pitanju. Sada pitam ko je i sa kakvim ovlašćenjima premestio razgovore u Belu kuću“, rekao je Jeremić u Boru, gde je razgovarao sa građanima.

Jeremić je naveo da će u Beloj kući na „nekakvom vidovdanskom sastanku“ između visokih predstavnika Beograda i Prištine biti objavljeno ono što je prethodno dogovoreno, a šta je to ne zna niko u Srbiji, osim možda jednog ili dva čoveka.

„Oni će u Beloj kući ostati pola sata, sat, možda im ponude i neki brz ručak, ali ne više od toga“, rekao je Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN.

Jeremić je naveo da je “za žaljenje to što je sa srpske strane u dogovaranju učestvovao Marko Đurić ili neko sličnih kvaliteta“.

„O Kosovu i Metohiji se u prethodnih osam godina pregovara bez platforme i potpuno proizvoljno. Narodna stranka smatra da se sa Kosovom nije šaliti, igrati i računati na međunarodne podele, a u međuvremenu predavati ingerencije države – telefonski broj, sudstvo, policiju, dok zauzvrat nije dobijena čak ni mršava Zajednica srpskih opština“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je to jedan od dodatnih razloga zbog kojih bi trebalo bojkotovati predstojeće lažne izbore i dodao da je bojkot pitanje i elementarnog ljudskog dostojanstva.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš pozvao je građane da bojkotuju izbore 21. juna, jer ne postoje ni zdravstveni ni politički uslovi.

„Režim je vanredno stanje iskoristio kao ključni deo svoje izborne kampanje. Vlast koja je okusila slasti vanrednog stanja i mogućnosti da koristi mehanizme koje takvo stanje pruža, nastaviće da ih koristi i u periodu pred nama. Nastavićemo da živimo u vanrednom stanju dok god bude trajala ova vlast“, naveo je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari