Jeremić: Odluka SZS o bojkotu je konačna 1Foto: Press služba Vuka Jeremića

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas je odluka te stranke, kao i Saveza za Srbiju, da bojkotuje izbore konačna i da ne želi da građanima šalje zbunjujuće poruke učestvovanjem u pregovorima o izbornim uslovima sa predstavnicima režima i EU, koji ne mogu dovesti do napretka.


„Kasno je, isteklo je vreme, jer fer izborni uslovi moraju da važe najmanje devet meseci pre izbora. Ovakva vrsta uraganske propagande i zloupotreba koju sprovodi režim Aleksandra Vučića, kao i izostanak bilo kakve moralne granice, nije zabeležena na ovim prostorima i nije uporediva čak ni sa vremenom Slobodana Miloševića“, rekao je Jeremić u emisiji „360 stepeni“ televizije N1, u kojoj je učestvovao sa predsednikom Nove stranke Zoranom Živkovićem.

Jeremić je istakao da sadašnji format pregovora sa predstavnicima EU u Skupštini Srbije i nivo međunarodnog angažovanja ne može dovesti do napretka.

„Učestvovao sam u životu u različitim međunarodnim pregovorima. Po odabiru formata može se prepoznati da li je namera da se postigne napredak ili ne, a ovo nije format u kojem je moguće ostvariti progres. Sadašnji razgovori ne bi imali smisla ni da SZS učestvuje u njima, a nećemo učestvovati u pregovorima ni da se u njih uključi i Vučić“, rekao je Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN.

Jeremić je naveo da su mogući pregovori sa međunarodnom zajednicom i EU o izbornim uslovima koji bi važili najmanje devet meseci.

Predsednik Narodne stranke je istakao da sloboda medija ne znači samo da lideri opozicije učestvuju u debatnim emisijama, jer na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ne može da se vidi ništa o realnoj težini života građana.

„Nema, takođe, ni pitanja ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću zašto njegov otac trguje oružjem, ili Vučiću zašto je Toni Bler učestvovao na srpskoj strani na sastanku sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je najmanje 200.000 ljudi naterano da glasa za vladajuću koaliciju ucenom da će izgubiti posao, i da svako od njih mora da obezbedi još dva ili tri glasa.

„Mi smo krenuli u kampanju bojkota koja će biti intenzivnija od izborne kampanje i objašnjavaćemo građanima zašto je važno da se ovoj vlasti oduzme legitimitet i da samo nepristajanje na ucene, pritiske i ponižavanje vodi do promena. Uvereni smo da bojkot znači skraćenje trajanja Vučićevog režima“, rekao je Jeremić.

Živković je naveo da bi izlaskom na izbore režimu trebalo „udariti šamar“ kao 1996. godine, kada je opozicija osvojila vlast u više gradova Srbije, a potom tražiti vanredne izbore.

„Vi ih slobodno tako išamarajte, a mi ćemo u bojkot. Krenula su dva voza – ka bojkotu i ka izlasku na izbore, i oni se više ne mogu zaustaviti. Ti koji su ostali da čekaju na peronu, naknadno će uskakati u jedan od njih u kretanju, ali to više nije preterano bitno”, uzvratio je Jeremić.

Jeremić je najavio da će 3. novembra biti održana Skupština Narodne stranke na kojoj će biti predstavljen program za oporavak Srbije, zasnovan na podršci preduzetništvu i poljoprivredi, angažovanju srpske dijaspore, kao i očuvanju i negovanju kulture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari