Jeremić: Razgraničenje faktički znači nezavisnost Kosova 1Foto: Filip Singer/EPA

Prvi veliki i, po svemu sudeći ključni izazov sa kojim će se suočiti „Savez za Srbiju“, biće pitanje Kosova i Metohije izjavio je za kraljevačku Ka televizuju predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

On će večeras biti domaćin skupa „Saveza za Srbiju“ u Kraljevu.

Jeremić je objasnio da režimski mediji od javnosti pokušavaju da sakriju  pravo značenje izraza „razgraničenje“.

– “Razgraničenje“ znači voljno precrtavanje granice Republike Srbije i  trajno otuđenje dela državne teritorije – i tu ne mislim samo na Kosovo i Metohiju, već i na Preševo. To znači da ćemo se “razgraničiti” i od  Dečana, i od Pećke patrijaršije i od mnogo čega drugog što predstavlja temelj našeg nacionalnog identiteta, rekao je Jeremić.

On je dodao da to zapravo znači nezavisnost Kosova po prvi put  priznatu i potpisanu od strane Srbije, i da kada jednom odlučite da  svojom voljom precrtate granice sopstvene zemlje, pod parolom da želite  da se “razgraničite“ sa nekom etničkom manjinom, stvara se opasan presedan.

– Kada se jednom razgraničite sa nekom etničkom manjinom, u ovom slučaju Albancima, otvarate prostor da istu stvar od vas sutra traže i druge etničke zajednice, upozorio je Jeremić.

Jeremić je podsetio da se, bez obzira na sve izazove, Srbija nikada u svojoj istoriji nije dobrovoljno odrekla svoje teritorije i dodao da to u miru nikada nije uradila bilo koja druga zemlja u svetu.

– One koji kažu da mi Kosovo ne kontrolišemo, podsećam da je sama Srbija tokom svoje istorije mnogo duže bila pod tuđom administracijom nego sopstvenom, ali da se nikada dobrovljno, nikada svojevoljno, svojim
potpisom, nije odrekla bilo kog dela svoje teritorije. A kada govorimo o Kosovu i Metohiji govorimo o teritoriji koja za ovu zemlju i ovaj narod predstavlja jedan od tri stuba našeg identiteta, uz naše pismo i jezik i našu svetosavsku pravoslavnu veru. Kada odustajete od identiteta, ulazite u opasnost da u godinama i decenijama koje su pred vama, izgubite orijentire i nestanete u vrtlogu istorije, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke dodao je i da je sprečavanje davanja stolice „Kosovu“ u Ujedinjenim nacijama jedina brana od stvaranja „Velike Albanije“.

– Trenutno, „Velika Albanija“ ne može biti uspostavljena zato što KiM prema rezoluciji 1244 nije suverena država i zato što postoje stalne članice UN – Rusija i Kina – koje se tome odlučno protive. Međutim, ukoliko se potpiše to „razgraničenje“ o kome Vučić govori i “Kosovo” uđe u UN, ništa neće moći da spreči dve punopravne članice UN, “Kosovo” i Albaniju, da se ujedine i nakon toga nastave sa svojim teritorijalnim pretenzijama. Nepriznavanjem Kosova, nedavanjem stolice Kosovu u Ujedinjenim nacijama vi se zapravo štitite od daljih teritorijalnih apetita prema Srbiji – albanskih ili bilo čijih drugih, zaključio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari