SZS ne odustaje od bojkota, za Tadića iznuđeno rešenje, a PSG će tek odlučiti 1FoNet/Ognjen Stevanović

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SZS) i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je današnji razgovor sa delegacijom Evropskog parlamenta u Beogradu bio konstruktivan i da će SZS nastaviti te razgovore iduće nedelje ali da nije optimista da može doći do pomeranja datuma za sprovođenje parlamentarnih izbora planiranih za proleće.

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić rekao je posle sastanka sa delegacijom Evropskog parlamenta da SZS neće promeniti odluku o bojkotu izbora i najavio da će sledeće sedmice ponovo razgovarati sa evropskim parlamentarcima.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić kazao je da je bojkot iznuđeno rešenje i da bi voleo da je situacija takva da opozicija izađe na izbore, dok je međunarodni sekretar Pokreta slobodnik građana rekao da će PSG odluku o bojkotu doneti kada se završi međustranački dijalog.

Jeremić je posle sastanka u Delegaciju EU u Beogradu, kojem su prisustvovali David Mekalister, Manfred Veber i Vladimir Bilčik, rekao da SZS neće učestvovati u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije, već će se odvojeno sastati sa delegacijom EP koja posreduje u tim razgovorima.

Prema njegovim rečima, današnji razgvoro je bio konstruktivan, ali Jeremić kaže nije optimista da može doći do pomeranja datuma za sprovođenje parlamentarnih izbora planiranih za proleće.

Jeremć je ponovio raniji stav SZS-a da neće učestvovati na predstojeće izbore planirane za proleće.

„Vreme je već isteklo“, kazao je Jeremić ispred sedišta Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je ponovio i da SZS neće učestvovati u dijalogu u Skupštini Srbije, uz posredstvo EU, o izbornim uslovima.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da je sagovornike informisao o situaciji u Srbiji i ocenio da je situacija bizarna jer se sedam godina u javni prostor „ubrizgava laž, agresija i patologija“.

On je istakao da zbog toga „ljudi u Srbiji ne mogu da sagledaju šta je istina“.

Tadić je rekao da bi voleo da postoji situacija da opozicija izađe na izbore, a što se tiče eventualnog učešća, naveo je da postoji dijalog sa predstavnicima Evropskog parlamenta i da će on biti nastavljen.

„Važno je da se više ne lažemo. Ja bih voleo da imamo situaciju da možemo da izađemo na izbore, bojkot je sam po sebi problematičan, ali ovde je to iznuđeno rešenje“, naglasio je Tadić.

Međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari izjavio je da će PSG učestvovati u daljem dijalogu, a da će tek posle toga odlučiti da li će učestvovati na izborima.

Albahari je naveo da je PSG informisao delegaciju Evropskog parlamenta o trenutnom stanju u oblasti medija i vladavine prava i dodao da situacija „nije dobra“. On je rekao da su evropski predstavnici „razumeli tu poruku“.

Sastanku sa delegacijom Evropskom parlamenta prisustvovali su Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana i Socijaldemokratska stranka.

Ispred SZS-a pored Jeremića prisustvovali su i drugi lideri tog saveza Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Nebojša Zelenović i Boško Obradović. Delegacija Evropskog parlamenta juče se sastala i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari