Jeremić: Vučiću ne smeju da kažu da greši 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija ušla u fazu u kojoj je sprečavanje iskazivanja drugačijeg mišljenja postalo sastavni deo političkog života, što je odlika totalitarnih sistema, i ukazao da su pored napada na neistomišljenike sve češće zabrane i opstrukcije skupova opozicije.

Govoreći o tome da su članovi Narodne stranke meta učestalih napada tokom održavanja skupova i sprovođenja drugih političkih aktivnosti, Jeremić je u intervjuu za Espreso, na pitanje ko stoji iza tih napada, ukazao da to može biti samo aktuelna vlast. „Jedino vlast danas u Srbiji ima kapacitet da nešto onemogući, institucionalno ili vaninstitucionalno,” kazao je Jeremić.

Lider Narodne stranke ocenio je da je za smenu režima u Srbiji neophodno jedinstvo opozicije i da Narodna stranka aktivno učestvuje u radu Saveza za Srbiju. “Jedina opoziciona partija koja u međuvremenu infrastrukturno raste je Narodna stranka. Mi ćemo sve svoje resurse nesebično podeliti sa našim kolegama i saveznicima iz Saveza za Srbiju,“ rekao je Jeremić. Govoreći o odnosu vlasti prema Kosovu i Metohiji, Jeremić je upozorio da nikada nismo bili bliži razgraničenju između Srbije i takozvane države Kosovo.

Prema njegovim rečima, nikada se intenzivnije, iza kulisa, nije pregovaralo o razgraničenju i taj proces se privodi kraju. Ukoliko ne uradimo nešto što će sprečiti da do toga dođe, naredne godine vlast će staviti potpis na pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, rekao je Jeremić i objasnio da bi to za posledicu imalo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i nezaustavljivo bi vodilo ka stvaranju “Velike Albanije.

Na pitanje o njegovoj izjavi da su srpskoj diplomatiji potrebne hitne i korenite promene, Jeremić je ukazao da je neophodno da se srpska diplomatija ponovo uključi u međunarodne odnose naše zemlje. Predsednik Narodne stranke ukazao je da situaciju u spoljnoj politici Srbije dodatno pogoršava odsustvo smelosti predsednikovih saradnika i diplomata da mu ukažu na greške. Očigledna je tendencija, ne samo u međunarodnim odnosima, već praktično u svim oblastima, da se samo jedan čovek svime bavi. To ne može imati dobre posledice, naročito u diplomatiji, kazao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari