Jerkov: Kolege iz SNS mi nisu čestitale 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Prava poslanika su ugrožena svuda u svetu, od ubijenih, kidnapovanih, hapšenih, zlostavljanih i na druge načine mučenih poslanika, pa do poslanika kojima se, kao kod nas u Srbiji, zabranjuje da govore, da predstavljaju građane i da kontrolišu vlast.

Članovi Interparlamentarne unije već su upoznati sa načinom na koji vlast u Srbiji tretira ne samo opoziciju nego sve one koji drugačije misle, a pozicija predsednice Komiteta samo će mi dodatno omogućiti da još glasnije govorim o problemima parlamentarizma u Srbiji – kaže za Danas Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije. Sagovornica Danasa pre dva dana jednoglasno je izabrana za predsednicu Komiteta za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji, jedinoj organizaciji u svetu koja se bavi poštovanjem prava poslanika i koja okuplja 178 parlamenata iz celog sveta.

 * Koliko su vaše kolege iz IU zainteresovane za situaciju u Srbiji?

– Vrlo su zainteresovani. Naš komitet se u svom radu ne susreće sa mnogo kršenja prava poslanika u Evropi, posebno ne sa ovako drastičnim ućutkivanjem poslanika od strane vlasti kao u Srbiji. Naši slučajevi uglavnom dolaze iz autoritarnih afričkih, latinoameričkih i azijskih zemalja u kojima se opozicionari proganjaju, hapse i ubijaju ukoliko govore protiv vlasti. Žao mi je što je režim u Srbiji odlučio da nas svrsta u red takvih zemalja, a ne modernih evropskih demokratija.

* Pred Komitetom se nalaze 564 žalbe poslanika iz 70 zemalja. Ima li žalbi i iz Srbije?

– Procedure po kojima Komitet odlučuje su pomalo komplikovane da bih ih objašnjavala u ovako kratkom intervjuu, ali reći ću samo da nijedna žalba iz Srbije još nije zvanično postala deo slučajeva koje razmatramo. A one koje će uskoro doći pred Komitet odnose se, naravno, na ono čemu građani mogu da svedoče – ugrožavanje slobode govora, zloupotreba skupštinskih procedura, zloupotrebe od strane predsedavajućeg, onemogućavanje obavljanja poslaničkog posla.

* S obzirom da su i vaša poslanička, ali i ljudska prava, na izvestan način bila ugrožena skandalom sa radikalima, da li ste i o tome obavestila Komitet?

– Nisam to uradila, zbog toga što nisam želela da bilo kome dajem povoda da me optužuje da zloupotrebljavam svoje članstvo u Komitetu. Naravno, moja žalba se ne bi odnosila na Šešelja i ostale poslanike koji su me mesecima maltretirali i fizički ugrožavali u Parlamentu, nego na one koji vode Parlament i koji mu dopuštaju da nesmetano širi govor mržnje usred Skupštine Srbije i koji su se pravili da ne vide da osuđeni ratni zločinac mesecima krši sve zakone ove zemlje.

* Da li su vam čestitale kolege iz vladajuće koalicije?

– Niti su mi čestitale, niti takvu čestitku očekujem. Kada sam birana u Komitet, učinili su mnogo da do toga ne dođe, iako je to velika stvar za našu zemlju, jer pre mene decenijama niko iz Srbije nije bio u nekom upravljačkom organu Interparlamentarne unije. Ali, ne očekujem od njih da podrže bilo šta što je dobro za razvoj demokratije u Srbiji, pa ni ovo.

Demokrate napuštaju skupštine Srbije, Vojvodine, Beograda

Predsedništvo Demokratske stranke odlučilo je da demokrate napuste Skupštinu Srbije, Vojvodine, Beograda i sve gradske i lokalne skupštine u kojima se ne poštuju elementarni demokratski princip i procedure, rečeno je agenciji Beta u toj stranci. Kako je navedeno, Predsedništvo je odlučilo da podrži „sporazum sa narodom“ čiji je sastavni deo napuštanje parlamenata. Sednica Predsedništva DS-a na kojoj je ta odluka doneta održana je u ponedeljak, 28. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari