Jevtić: Raseljeni sa Kosova i dalje nemaju mogućnost da se vrate 1Dalibor Jevtić Foto: www.wikipedia.org

Povodom Svetskog dana izbeglica potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić poručuje da se i danas, posle 19 godina, govori o brojki od 200.000 raseljenih sa Kosova, prenosi RTK.

Kako prenosi RTK, Jevtić je istakao da u povratku raseljenih sve institucije, činioci i društvo u celini moraju uložiti više napora jer svih ovih godina nije bilo željenih rezultata.

– Obeležavnje Svetskog dana izbeglica treba da bude podsećanje da su oni koji su nekada živeli u svojim domovima danas daleko od njih i to je tako već 19 dugih godina. U velikom broju gradova na Kosovu u kojima su Srbi ranije živeli danas Srba nema a gradovi poput Mušutita i Đakovice su zabranjeni gradovi za raseljene čak i za jednodnevnu posetu, što je veoma tužno, ocenio je on, prenosi RTK.

Jevtić je upozorio i da su uslovi za povratak ali i opstanak na lošem nivou, da su oni koji su vratili izloženi napadima a veliki broj slučajeva uzurpirane imovine i dalje čeka epilog u sudovima. On je dodao da raseljeni ne mogu da se vrate a i da neki od njih, koji su se vratii, žive u nehumanim uslovima nedostojnim čoveka.

„Zajednički imenilac svih koji se danas nalaze van svojih domova je isti – a to je da su proterani sa svojih imanja i da nema razlike u patnji i bolu koji svi oni osećaju zbog nepravde koja im je naneta“, navodi se u saopštenju iz Jevtićevog kabineta, prenosi RTK.

Onima koji žele da se vrate on je poručio da se od njihovog povratka neće odustati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari