Joksimović: Četiri poglavlja spremna 1Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas da novim ambasadorom Holandije u Srbiji Hilesom Beshorom Pluhom o evropskim integracijama Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Joksimović je istakla da Srbija očekuje da do kraja godine i tokom predsedavanja Finske Savetu EU stvori neka od tehnički spremnih poglavlja, kojih za sada ima četiri, ali da paralelno radi i na pripremi novih poglavlja.

Joksimović je rekla da je Srbiji dobro poznat holandski strog, ali fer pristup napredovanja kandidata u pristupnom procesu i da Srbija nikada nije tražila ustupke, već poštovanje jasnih kriterijuma.

Ambasador Holandije rekao je da će mu tokom mandata prioritet biti pristupanje Srbije EU, da će Holandija nastaviti da podržava proces pristupanja Srbije koje se bazira na strogom i pravičnom kriterijumu koji podrazumeva ispunjavanje zadatih normi i individualni napredak svakog kandidata.

Beshor Pluh je ocenio da je rezultat reformi vidljiv, što je dobro za dalji evropski put Srbije i da bi one trebalo da se intenziviraju pre svega u oblasti vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari