Joksimović: Srbija nije frustrirana zbog politike EU 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

“Evropski parlament nastavlja aktivnu podršku politici proširenja EU. Unija ne bi trebalo da zatvara vrata za Zapadni Balkan, uprkos izazovima Bregzita, migracija, rastu populizma i prepreka u sastavu nove Komisije, koja bi trebalo da bude operativna već početkom decembra”, rekla je Tanja Fajon kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija.

Ona je dodala da zagovara članstvo Srbije u EU kao najbolji načn za prosperitet zemlje, dok Srbija ima tehnički spremna četiri poglavlja  – dve, četiri, 14 i 21.

Fajon je ocenila kao lošu odluku da se ne otvore pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i dodala da je u najboljem interesu EU da region Zapadnog Balkana bude njen deo, kako ne bi bio sredstvo i način za manevar trećih sila protiv Unije.

Ona je navela da će u drugoj polovini novembra biti objavljen non pejper dokument o vladavini prava u Srbiji, a pošto se zemlja sprema za opšte izbore sledećeg proleća ovo je poslednja prilika za sastanke u  ovom formatu sa aktuelnim sazivom parlamenta Srbije.

I Jadranka Joksimović  navela je da Srbija očekuje da se nastavi politika proširenja Unije i da novi saziv EK nastavi taj proces onako, kako je Ursula fon der Lajen  rekla – da nema celovite, jedinstvene, solidarne EU bez Zapadnog Balkana.

Navela je da očekuje da Srbija tokom finskog predsedavanja Unijom ima tehnički spremna četiri poglavlja i to poglavlje broj dva – Sloboda protoka radnika, četiri – Sloboda protoka kapitala, 14 – Transportna politika i 21 – Transevropske mreže.

“Nastavljamo da radimo istom dinamikom, na poglavljima 28 , 27 i tri, rekla je Joksimovićeva, napominjući da narednog meseca očekuje i neformalni izveštaj, non pejper, o primeni akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Ministarka Joksimović istakla je da nisu tačne ocene da je Srbija frustrirana zbog politike EU i da se zato okreće Rusiji, Kini i Turskoj.

Prema rečima te ocene nisu tačne, jer je Srbija visokomotivisana da učini sve najbolje za svoje građane i kako je rekla, pokazalo se da je Srbija pouzdan i iskren partner EU, iako okolnosti trenutno ne idu na ruku procesu proširenja.

Ona je navela i da je pitanje da li je EU isto tako iskren i pouzdan partner Srbiji.

“Računajte na Srbiju kao ozbiljnu zemlju, ali očekujemo i da EU definiše svoje interese i da integracijom regiona podigne svoju ‘meku moć'“.

Mi se zalažemo i za sve u regionu da učine pomake u tom procesu zarad onoga što je interes svih odgovornih vlada, bolji život građana, ocenila je Joksimović, a ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta rekao je da njegova zemlja veruje da EU treba da nastavi proces integracije regiona Zapadnog Balkana, koji ima veliku stratešku vrednost za Uniju.

Lahdevirta je poručio da Finska podržava starteški cilj Srbije da postane članica EU i pozdravlja dosadašnji napredak i veruje da bi nova poglavlja mogla biti otvorena u decembru, ali je izrazio i očekivanje da će se nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom i da će trernutne poteškoće bitio prevaziđene.

Prema njegovim rečima, potrebno je raditi dodatno u postizanju nezavisnosti pravosuđa, pre svega ustavnoj reformi, dok nedostaci u oblasti slobode izražavanja ostaju i dalje pitanje koje brine.

Podsetio je i da je Savet EU pozvao Srbiju za kreira bezbednosno okruženje i atmosferu za slobodu istraživanja i slobode medije, da istraži napade na novinare, a prioritet je i usvajanje i promena Medijske strategije na transparentan i sveobuhvatan način.

Mateja Norčič Štamcar, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji podsetila je da je Srbija otvorila 17 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremena otvorena i da se nada da će do kraja godine biti otvoreno još poglavlja, ali za to je potrebno da Srbija ubrza svoje napore kada je reč o reformama u sektoru vladavine prava.

Ona je ocenila da je uloga parlamenta posebno važna u trenutku kada Srbiju naredne godine očekuju izbori, uz napomenu da EU je uzela u obzir međupartijski dijalog koje su posredovale organizacije civilnog društva i Evropski parlament.

Pozdravila je i predanost parlamenta i vlade  da brojnim inicijativama  unapredi izborni proces, ali da je ono što se računa  je da li će to dovesti do unapređenja izbornih uslova.

Norčič Štamcar je pozdravila konstruktivno angažovanje Srbije kada je reč o regionalnoj saradnji, uz napomenu da postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg rešenja između Srbije i Kosova je vaćno za evropske integracije obe strane, ali i stabilnost i mir u regionu,a ministarka Joksimović  je  zamolila  zamenicu šefa delegacije  EU  ne govori o Kosovu, već Prištini, jer EU treba da se odnosi prema dijalogu statusno neutralno.

Parlamentarni odbor za stabilizacijhu  i poriudruživanje  EU- SRbija  nastavlja sa radom i danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari