Joksimović: Vlast pokazuje volju za bolje izborne uslove 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Činjenica da se u proteklih mesec dana već treći sastanak o izbornim uslovima, posredstvom Evropskog parlamenta, odvija onako kako je planirano, jasno pokazuje da vladajuća stranka i vlada pokazuju političku volju i transparentan i otvoren pristup unapređenju izbornih uslova, ocenila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je, kako je saopšteno, u razgovaru sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju su predvodili izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EP Tanja Fajon, ocenila da ponašanje dela vanparlamentarne opozocije nije konstruktivno, što pokazuje da ona suštinski nije zainteresovana za dijalog kao formu političke debate.

Oni predstavnici opozicije koji smatraju da je prihvatljivo iznositi kritike i uvrede na račun demokratije u Srbiji i protiv vlade u Evropskom paralmentu, na poziv jedne grupacije evropskih političkih partija, a istovremeno ne žele da učestvuju u dijalogu posredovanom od strane EU u srpskom parlamentu, pokazuju da je reč o neiskrenim motivima i pomanjkanju stvarnih argumenata, zaključila je Joksimović, navodi se u saopštenju.

Joksimović je naglasila važnost nedavnog otvaranja poglavlja 4 – sloboda kretanja kapitala, u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, čime je nesumnjivo potvrđeno da Srbija sprovodi reforme u svim važnim oblastima pregovora. Negde je primećeno dublje i brže, negde sporije sprovođenje reformi, ali određeni napredak postoji kako u ekonomiji, tako i u oblasti vladavine prava, dodala je ministarka.

Joksimović je, kako se navodi, konstatovala da je Međuresorna radna grupa Vlade Srbije za ispunjavanje preporuka ODIHR donela konkretne zaključke koji se odnose na poboljšanje izbornih uslova, što pre svega radimo ne zbog EU, već kao odgovorna stranka i vlada prema građanima Srbije.

Članovi delegacije EP, Fajon i Bilčik, složili su se da je otvaranje poglavlja 4 bio važan signal nza Srbiju kao i čitav region, u pogledu opstanka politike proširenja. Oni su naglasili da su iskreni prijatelji politike proširenja EU i da će i u budućnosti zagovarati aktivniji pristup EU i EK u tom pravcu. U pogledu dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova, ocenili su da je dobro što se planirana dinamika sastanaka održava i ponovili da smatraju da je legitimno mesto za ovakav dijalog parlament Srbije.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta Jadranke Joksimović, oni su izrazili očekivanje da će i ostatak preporuka ODIHR biti ispunjen i blagovremeno, pre održavanja izbora, i implemntiran, čime bi se unapredio ukupan politički i demokratski okvir izbornog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari