Foto: DSS

Jovanović je gostujući u emisji „Dan uživo“ na televiziji N1 rekao da se protivi ulasku Srbije u NATO, ali je dodao da moramo da sarađujemo jer ta vojna alijansa daje kontingent vojnika koji je stacioniran na Kosovu.

„Saradnja je racionalna, logična i mi smo pozvani da sarađujemo s NATO jer on daje kontigent na KiM, i on je garant bezbednosti Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, po Rezoluciji 1244, koja se, doduše, ne poštuje“, kazao je lider DSS-a.

Govoreći o intenzitetu saradnje, Jovanović je rekao da je „te saradnje previše“ i dodao da je „više vežbi sa pripadnicima NATO, pa da bi trebalo da se uspostavi ravnoteža sa Rusima“.

Povodom podatka da je 79 odsto građana Srbije protiv ulaska u NATO, Jovanović je naveo da se taj stav građana poklapa sa politikom većine stranaka u zemlji.

„Skupštinskom rezolucijom usvojenom 2007. godine navedeno je da je Srbija vojno neutralna zemlja. Smatram da može to da preraste u nekim okolnostima u budućnosti i u čistu neutralnost“, ocenio je predsednik DSS-a.

Jovanović je kazao da smatra da su za agresiju NATO politika Slobodana Miloševića i dešavanja na Kosovu bili samo izgovor.

„NATO je nakon kraja Hladnog rata izgubio svoju ulogu, njegov smisao postojanja je nestao padom Berlinskog zida“, zaključio je lider DSS.

Povezani tekstovi