Jovanović: Đilas pokazuje više sličnosti sa Miloševićem od Vučića 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

Danas nazivaju LDP izdajnicima zbog toga što nismo bojkotovali predsednika Slovenije Boruta Pahora u parlamentu, kao što je Miloševićev režim krajem osamdesetih izdajnicima proglasio one koji ne bojkotuju slovenačku robu, istakao je lider Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović.

Jovanović u pisanoj izjavi naveo je da Slovenija, kao članica Evropske unije i NATO, kao zemlja regiona koja nam iz sentimentalnih razloga može pružiti više podrške u reformama i evropskim integracijama nego što zaslužujemo, među najvrednijim partnerima za ostvarivanje naših demokratskih ambicija u 21. veku.

„Neće biti demokratije u Srbiji ako je vodeća ideologija nacionalizam i izolacija od sveta. To je naša jasna poruka vladajućoj eliti, kolegama iz opozicije, ali pre svega građanima željnim slobode i normalnog života, koji nam je uskraćen zbog nedostatka hrabrosti i odlučnosti da raskrstimo sa katastrofalnom politikom Miloševićevog režima, koju su obeležili ratovi, zločini, sukob sa Zapadom, podele na pravoverne i izdajnike“, dodaje lider LDP.

Dok Savez sa Srbiju, kako je naveo, pokušava da imitira populističke antievropske pokrete iz srca Evrope, LDP želi više Evrope u Srbiji.

„Nema lepe budućnosti za Srbiju u kojoj se organizuje doček za Putina, a bojkotuje Pahor. Politika koja svoje utemeljenje traži u rušenju Briselskog sporazuma ista je ona politika koja svoje savetnike i lidere šalje da to promovišu u Kremlju, zajedno sa politikom sukoba Srbije i Evropske unije“, istakao je Jovanović.

LDP je, kako navodi, nezainteresovan za uvrede onih koji ih nazivaju lažnom opozicijom.

„Dužni smo da građanima Srbije ponudimo alternativu ovoj vlasti i ovakvom opozicionom savezu. Militantnim pravoslavcima iz Saveza za Srbiju, koji organizuju vojne kampove za decu, predajući ih u ruke ruskih ekstremista, sasvim je prirodno da LDP bude njihov najveći neprijatelj“, dodao je on.

„Tačno je da Vučić danas uglavnom govori ono što je LDP govorio pre pet ili pre deset godina, ali se time ne zadovoljavamo, jer kao društvo nemamo toliko vremena za čekanje. Na suprotnoj strani je samozvana „pravoverna“ opozicija čiji politički program je temeljno pročišćen od pojmova pomirenje, suočavanje sa prošlošću, ljudska prava, evropske integracije, regionalna saradnja, tržišna ekonomija – vrednosti koje su DNK naše politike. Zbog toga je LDP opozicija i onima na vlasti i onima koji se predstavljaju kao opozicija“, dodao je Jovanović.

On je poručio da je promena koju građani ove zemlje zaslužuju Srbija koja nije u sukobu ili nesporazumu sa svima oko sebe, već Srbija koja se razvija u saradnji sa susedima. Jovanović je istakao da nam je neophodan dogovor sa Prištinom koji će, koji će kako kaže približiti naša društva i obezbediti mir, iskrene čestitke Severnoj Makedoniji i Grčkoj, koje nam moraju biti uzor u prevazilaženju istorijskih nesporazuma, podrška Bosni i Hercegovini u želji za funkcionalnom državom na evroatlantskom putu.

„Umesto da nam Dragan Đilas interpretira zahteve građana, podsećamo da smo prihvatili poziv organizatora i predstavnika građanskih protesta širom Srbije, te još jednom pitamo kada, gde i sa kim treba da razgovaramo? Nakon opravdanog zahteva da opozicija pokaže na koji način se razlikuje od aktuelne vlasti, najglasniji opozicionari su na LDP-u demonstrirali najgore osobine za koje optužuju Vučića – uvrede i diskvalifikacije umesto dijaloga, isključivosti i podelu na „naše“ i „njihove“, ambiciju za vlašću koja prevazilazi sve vrednosti i uverenja“, istakao je lider LDP i dodao da je drugačija Srbija moguća samo ako smo spremni da se odreknemo tragično lošeg nasleđa.