Jovanović: Odluka o kandidaturi na proleće 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Cilj novoformiranog Udruženje građana ‘Nacija i demokratija’ je da mi bude podrška u kampanji za predsedničke izbore, ukoliko se uopšte budem kandidovao 2020.

Ništa više i ništa manje. To je prosto jedna struktura, veliki broj istaknutih pojedinaca i organizacija koje će raditi na širenju i jačanju ideje koju bih ja zastupao na predsedničkim izborima. To će biti organizacija šira od bilo koje stranke i predstavljaće podršku u kampanji, zato što su predsednički izbori vrlo specifični u odnosu na sve ostale izbore, jer se kandiduje jedna politička ličnost, sa svojom biografijom, ideologijom i jedna ozbiljnija vizija Srbije – kaže za Danas Miloš Jovanović, lider Demokratske stranke Srbije, objašnjavajući zbog čega je nakon gašenja Metle usledilo formiranje novog udruženja građana „Nacija i demokratija“.

Na pitanje zašto neprekidno beži od Demokratske stranke Srbije u formiranje nekih novih organizacija i zar nije dovoljno da na predsedničkim izborima izađe kao predsednik svoje, prepoznatljive stranke, sagovornik Danasa odgovara da su predsednički izbori sve samo nisu stranački.

„Hoćemo da ojačamo kampanju, da se usredsredimo na ličnost i viziju te ličnosti, ako je uopšte ima. Da su u pitanju samo parlamentarni izbori ne bi bilo problema da DSS nastupa pod svojim imenom“, objašnjava Jovanović.

Na podsećanje da je i na parlamentarnim izborima DSS nastupao u sastavu Metle, Jovanović podseća da je i ovo udruženje ostvarilo neke svoje ciljeve.

Upitan da li sa udruženjem „Nacija i demokratija“ očekuje više sreće i bolji rezultat nego sa Metlom, on odgovara da je Metla prošla tako kako je prošla, da su postali parlamentarna stranka u severnoj pokrajini i da su tamo jedina opozicija, ali i da su parlamentarni i u mnogim lokalnim organizacijama.

„Mnogo toga zavisi od konteksta i tajminga. Rastemo polako. Na beogradskim izborima 2017. godine imao sam 10.000 glasova, a sada smo to udvostručili i imamo 20.000 glasova. Sve je to sitno i nemam ja problem da to kažem, ali je neki trend rasta prisutan“, objašnjava Jovanović.

Dodaje da zvanična odluka o njegovoj kandidaturi na predsedničkim izborima još nije doneta i da se očekuje možda tek u martu ili aprilu.

Smatra da je važno da se Srbija što pre izbori sa posledicama korona virusa, a da će biti vremena za politička pitanja i kandidature.

– Lično sam spreman za boj, i to u „najplemenitijem smislu“, ali rano je da se donese konačna odluka da li ću ja biti kandidat ili neko drugi. Veći deo misli da bi to bila dobra stvar, a ja od toga ne bežim, jer mislim da je važno da se kreira alternativa onome što danas živimo, kaže Jovanović. Dodaje da treba ponuditi ozbiljan program za Srbiju i da se društvo uzdigne iz „rijaliti politike“ u kojoj se, kako kaže, vređa, i s jedne i s druge strane, i samo se priča ko će sa kim.

Na pitanje čiju podršku sa opozicione scene očekuje, Jovanović odgovara da je prerano o tome govoriti, jer je, kaže, i još rano za konačnu odluku.

„Nisam siguran da je podrška nekog na političkoj sceni od presudnog značaja. Svakako ćemo tražiti podršku građana“, naveo je Jovanović.

Politikolog Boban Stojanović smatra da Demokratska stranka Srbije umesto pod svojim imenom, nastupa kao Metla ili Nacija i demokratija, novim naslovima pokušava da gađa određene grupe birača na osnovu odnosa prema narodu – naciji i demokratiji.

„Jedno je kao patriotska poruka, a drugo kao otklon od ‘desničara’ i pokušaj novog pozicioniranja kao partije desnog centra, što ima smisla u tom pogledu, ali je pitanje da li može postati prepoznatljivo. U nova imena se beži verovatno iz razloga da se DSS ne prepoznaje kao stranka koja je tokom dvehiljaditih bila jedan dobar period u Vladi i to kao najjača partija u vreme dok je Koštunica bio premijer. Pokušavaju verovatno da se distanciraju od potencijalnih napada prema DSS-u kao bivšoj vlasti. S tim što je to mač sa dve oštrice, jer je negde smanjena prepoznatljivost te stranke koja postoji od obnove višestranačja i koja je imala veliku ulogu tokom promene vlasti 2000“, ističe Stojanović.

On objašnjava da DSS ima veliku bazu bivših birača prema kojima se očigledno nije usmerila ni kampanja 2020. a neće ni ubuduće.

A to bi, kako kaže, mogao da bude pokušaj DSS-a da se nekako oporavi.

Stojanović napominje i da je osim stavova prema Kosovu, ova stranka u poslednjoj kampanji insistirala na promeni izbornog sistema i na ukidanju partokratije (što je stav svih) i u tom smislu se nije previše precizno profilisala oko drugih tema jer su ove teme nekako neideološke i ne mogu da ostvare dublju povezanost u ideološkom ili programskom smislu.

„Ali svakako da postoji prostor za to da DSS kao konzervativna i nacionalno umerena stranka privuče birače na koje cilja. Samo je pitanje da li imaju kapaciteta da to sprovedu“, zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari