Jovanović: Srbiji potreban domaći dijalog, nepotrebno strano mešanje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović je izjavio da je Srbija „već dugo nalazi u ozbiljnoj krizi i to je činjenica niko može da opovrgne“.

Naveo je da su „ozbiljno ugroženi njen teritorijalni integritet, demokratske institucije pravne države, socijalna pravda i demografski opstanak“.

„Preduslov nalaženja i sprovodjenja valjanih i održivih rešenja za sva ova pitanja jeste postizanje društvenog konsenzusa o ciljevima i načinima njihovog postizanja“, rekao je Jovanović, prenela je DSS.

Ukazao je da je neophodan „otvoren dijalog svih političkih činilaca društva, naučnih institucija, relevantnih strukovnih organizacija i Crkve o rešavanju problema Kosova i Metohije“.

Takav dijalog je, naveo je on, potreban i o „obnovi i jačanju svih institucija pravne države obezbedjivanjem njihove pune nezavisnosti, obnovi i jačanju demokratskih institucija: uslovima za slobodne i fer izbore, promeni izbornog sistema, medijskim prilikama, autonomiji rada nezavisnih državnih institucij, merama smanjivanja socijalne nejednakosti i utvrdjivanju konkretnih mera povećenja nataliteta i smanjivanje iseljavanja stanovništva“.

„Ukoliko postoji politička volja da se ovaj neophodni dijalog otvori potpuno bi bilo nepotrebno bilo kakvo spoljno mešanje, medijacija EU ili bilo koga drugog“, smatra Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari