Jovanović: Srbiji treba patriotizam za 21. vek 1

Lično ne delim politička uverenja kolega iz Dveri, smatram da je Srbiji potreban patriotizam za 21. vek i da to oličava Narodna stranka, ali ih cenim kao iskrenu opoziciju i smatram da bi trebalo napraviti jedinstveni opozicioni front…

… u koji su i oni dobrodošli, kaže u razgovoru za Danas Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, upitan kako vidi mogućnost da stranka Boška Obradovića pristupi Savezu za Srbiju Dragana Đilasa. Jovanović je i zamenik šefa Đilasove odborničke grupe u Skupštini Beograda.

* Verujete li da možete ozbiljno da osporite neki od projekata SNS u Beogradu?

– U Beogradu svaki dinar mora da se koristi pametno i odgovorno, jer grad ima mnogo nerešenih problema. Iako oni u beogradskoj skupštini imaju jasnu većinu, mislim da uz podršku javnosti i građanskih pokreta možemo sprečiti neke njihove promašene, ili čak štetne projekte. Nerazumno je rušiti Stari tramvajski most samo zato što se ne uklapa u arhitekturu naselja „Beograd na vodi“. Nerazumno je gasiti železničku stanicu u starom gradskoj jezgru. Nerazumno je davati 200 miliona evra za most kod Ade Huje, jer tih 200 miliona može da se potroši mnogo pametnije i mnogo korisnije za Beograđane. Nerazumno je davati strancima za spaljivanje otpada iz budžeta grada 38 miliona evra svake godine, kada je reč o komunalnoj aktivnosti koja svuda u svedu donosi čist profit lokalnim samoupravama. Naša odbornička grupa će biti oslonac za sve nezadovoljne Beograđanima i napravićemo širok front koji će biti u stanju da zaštiti interese naših sugrađana.

* Na meti se Radojičićevog zamenika Gorana Vesića? Kako vidite to što on maše podacima o istrazi koja se u Sjedinjenim Državama vodi protiv ljudi sa kojima je lider Vaše stranke Vuk Jeremić bio u kontaktu?

– Na meti sam gospodina Vesića zato sam u Politici, još u avgustu 2017. godine, potpuno razotkrio i osporio njegovu „viziju“ razvoja Beograda. Argumentovano sam mu objasnio da pravi silazak Beograda na reke znači izgradnju pristaništa, revitalizaciju luke i izgradnju ekonomskih kapaciteta u priobalju, a ne dve zgrade i šoping-mola. Oni zapravo zaziđuju Beograd od reka. U tom tekstu sam tvrdio da Beograd mora da bude grad međunarodne trgovine, da ne može da se razvija kao grad jeftine zabave i pranja novca i da će nas aktuelna politika trajno zakucati u siromaštvo. Nažalost, umesto civilizovanog dijaloga, gospodin Vesić je odlučio da vrši pritisak na redakciju Politike da se ukine moja kolumna, a umesto nje je u tom listu pokrenuo feljton „Beogradske razglednice“, u kojem na najprizemniji način blati političke protivnike, a najmanje piše o Beogradu. On suštinski ne poznaje Beograd i ne verujem da je uopšte emotivno vezan za naš grad. U poslednje vreme protiv mene naručuje i tekstove u režimskim tabloidima, što će sigurno početi da radi i gospodinu Radojičiću. Ne ljutim se, svako ima svoje metode, pa nek građani odluče ko radi u njihovom interesu. Protiv gospodina Vesića nemam ništa lično, pozivam ga da se upristoji i da u gradskoj skupštini vodimo kulturnu polemiku. Politika bi trebalo da bude dostojanstveno zanimanje, a ne da roditelji u prisustvu dece moraju da isključuju televizor kad se takvi približe kameri.

* Kakva je saradnja i Vaša lično i Narodne stranke sa Draganom Đilasom u parlamentu Beograda?

– Gospodin Đilas je šef zajedničke opozicione odborničke grupe, ja sam njegov zamenik. Saradnja je veoma dobra i mislim da smo na prve dve sednice dostojno zastupali sve one Beograđane koji se nisu pronašli u politici SNS-a. Pored odbornika Narodne stranke, koja je u beogradsku skupštinu poslala svoj najjači tim, u grupi Savez za Srbiju su i drugi izuzetni odbornici poput Tanje Pašić, Borka Stefanovića, Željka Veselinovića i mnogih drugih. Želimo da budemo tačka oslonca za sve one u Beogradu koji veruju da je drugačija politika moguća i da ne zaslužujemo da se Beograd pretvara u grad kiča, šunda, jeftine zabave, sirotinjskih favela i nasilja.

* Rekli ste prilikom izbora Zorana Radojičića za gradonačelnika da Vam je jasno zbog čega on treba naprednjacima, ali ne i zašto oni trebaju njemu. Kao opozicioni odbornik kako ćete se postaviti prema Radojičiću?

– Postaviću se sa poštovanjem i sa iskrenom željom da se pokaže kao uspešan gradonačelnik. S druge strane, sumnjam da će mu vladajuća većina to dozvoliti. Da bi gospodin Radojičić bio dobar gradonačelnik, neophodno je da preispita postojeće projekte i ugovore u Beogradu, da se usvoji jedna nova razvojna vizija prestonice, kao i da se napravi otklon od dosadašnje ekipe, koja je bila nosilac korupcije u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari