Juratović: Prošitenje je u interesu EU 1Foto: EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ

Poslanik Bundestaga i član Odbora za spoljnu politiku Josip Juratović ocenio je danas u pisanoj izjavi da Evropska unija mora da podstakne proširenje radi zaštite sopstvenih interesa i iz bezbednosnih razloga.

Juratović, izvestilac Socijaldemokratske frakcije u Bundestagu za Južnu Evropu, smatra da posle samita Evropske unije i zapadnog Balkana u Sofiji u pitanju nije samo kredibilitet Evropske unije, nego i njena bezbednost u neizvesnim vremenima svetske politike.

Juratović je podvukao da je zemljama zapadnog Balkana od 2003. godine i Solunskog samita data perspektiva za članstvo u EU.

Umesto toga, stalno se postavljaju novi uslovi za otvaranje poglavlja, što je neodgovorno, ocenio je Juratović.

On veruje da otvaranje poglavlja ne znači i njihovo zatvaranje, ali donosi veliku dinamiku u demokratskim procesima u zemljama kandidatima.

Kao primer Juratović je naveo slučaj Makedonije, ukazujući da ona predstavlja svojevrsni test za poverenje u Evropsku uniju.

On smatra i da Makedoniji ponovo preti nazadovanje u društvenopolitičkom smislu ako napori nove vlasti ne budu nagrađeni.

Ljudi na zapadnom Balkanu nemaju mnogo toga da izgube, ali imaju političku alternativu, ocenio je Juratović i pomenuo Tursku, Rusiju, Kinu i Saudijsku Arabiju.

Te zemlje, smatra Juratović, imaju finansijske mogućnosti i ne suočavaju se sa komplikovanim birokratskim procedurama.

Ako želimo da učinimo Evropu bezbednijom, onda moramo EU da produbimo i proširimo, zaključio je Juratović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari