Kakva je atmosfera na severu Kosova tokom pandemijskih mera? 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Administrativni prelazi između centralne Srbije i Kosova i Metohije zatvoreni su sa obe strane.

Državljani Srbije sa KiM koji poseduju srpska dokumenta ne mogu da uđu u južnu pokrajinu bez 14-dnevnog boravka u prištinskom karantinu, niti da sa KiM pređu u centralni deo Srbije. Za sanitetska vozila važi poseban režim, a na severu KiM trenutno su na snazi dva policijska časa, koja su odvojeno i sa različitim pravilima propisale vlade Ane Brnabić i Aljbina Kurtija.

– Zabrana ulaska građana Srbije sa KiM u centralni deo stupila je na snagu kad je Beograd doneo odluku o zatvaranju državnih granica Za Vučića su Srbi sa KiM očigledno isto što i građani susednih zemalja – Bugarske, Rumunije, Mađarske… Građani sa KiM koji imaju srpska dokumenta ne mogu ni u centralnu Srbiju ni iz nje na KiM. Ako žele da uđu na KiM moraju da provedu 14 dana u karantinu u Prištini, iako u severnom delu Kosovske Mitrovice radi bolnica koja je pod jurisdikcijom Beograda – kaže za Danas Marko Jakšić iz Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbina i ortoped u penziji.

Prema njegovim rečima, administrativni prelazi tokom pandemije pretvoreni su u državne granice, gde je prolaz dozvoljen samo sanitetskim vozilima i to po posebnom režimu.

Vozači saniteta moraju da poseduju i srpska i kosovska dokumenta, kao i posebno odobrenje Ministarstva zdravlja u Prištini koje zbog transporta pacijenata mora da kontaktira Kancelariju za KiM Vlade Srbije.

– Reč je o kontaktima dve države institucije, što takođe znači da je Beograd na terenu priznao samoproglašenu kosovski državu. Pandemija virusa korona pokazala je koliko su Briselski sporazumi štetni za život Srba na KiM. Priština sad kontroliše i kompletan život i na severu Kosova – napominje Jakšić.

Kakva je atmosfera na severu Kosova tokom pandemijskih mera? 2

On ističe da je „Beograd dozvolio da Priština stavi pod svoju upravu i srpsku posvetu i zdravstvo na KiM, iako su oni zvanično još u državnom sistemu Srbije“.

– Vlada Kosova je pet dana pre Beograda uvela zabranu rada prosvetnih ustanova. Prištinski inspektori došli su kod direktora srpskih škola i dekana naših fakulteta i upozorili da je kazna za nepoštovanje naredbe dve godine zatvora. Naši direktori i dekani zvali su Beograd, gde im ništa konkretno nisu rekli, ali je potom Marko Đurić saopštio da se prekida rad škola i fakulteta na KiM da bi prikrio da se primenjuju odluke Prištine, jer je u isto vreme srpski ministar prosvete Mladen Šarčević u ostatku Srbije pretio kaznama svim školskim upravama koje prekinu nastavu. Šta vredi što je Vučićeva Srpska lista u srpskim opštinama svuda gde je mogla istakla zastave Srbije, kad zapravo sprovodi zakone nezavisne kosovske države, u kojoj je deo vlasti – kaže Marko Jakšić.

Na tešku situaciju srpskog zdravstva, posebno južno od Ibra, ukazuje i Rada Trajković, profesorka Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u severni deo Kosovske Mitrovice.

– Zbog višestrukih otežavajućih okolnosti situacija u srpskom zdravstvu na KiM sad je teža nego 1999. i 2004, a stanovništvo je u velikom problemu. Zbog ograničene slobode kretanja preko administrativnih prelaza većina profesora Medicinskog fakulteta i iskusnih specijalista nalazi se u centralnom delu Srbije i ne može da ode na KiM. Mi smo ranije imali iskusne lekare koji su do 1999. izgrađivali, a posle 1999. ponovo uspostavljali zdravstveni sistem u čemu su im pomogli i kontakti sa međunarodnom upravom. Sad su zdravstvo, posebno južno od Ibra, preuzeli mladi lekari, od kojih mnogi nemaju ni specijalizaciju. Prema mojim saznanjima, južno od Ibra nema respiratora, ni stručnjaka koji bi ih priključili, jer je KiM napustio veliki broj anesteziologa i drugih specijalista – izjavila je za Danas Rada Trajković.

Ona ističe da je za srpsko zdravstvo u uslovima pandemije otežavajuća okolnost i to što „vanredne mere koje se uvode na KiM moraju da poštuju i srpske ustanove da ne bi došle sukob sa kosovskim zakonima, jer se Priština ne libi ni od kažnjavanja“.

– Iako je reč o zdravstvu, u sve je duboko upletena politika. Srpska strana nema tog političkog autoriteta koji bi mogao da pregovara, jer ni Kancelarija za KiM Vlade Srbije nikada nije imala kapacitet za zdravstvo – kaže Rada Trajković.

Prema izveštajima sa terena, na severu KiM Srbi su sluđeni i zbog dva režima policijskog časa. Krizni štabovi privremenih srpskih institucija lokalne samouprave proglasili su policijski čas od 17 do pet sati i mere bezbednosti u skladu sa odlukama Vlade Srbije. Priština to ne priznaje, na snazi je odluka Vlade Kosova o dvokratnom policijskom času – od 10 do 16 i od 20 do šest sati, za koju pojedini pravni i politički prištinski krugovi tvrde da je neustavna.

– Mediji su zatrpani pitanjima građana o policijskom času. Ljudi su izluđeni. Severna Mitrovica ima dva policijska časa i građani ne znaju kog da se pridržavaju i od kad koji stupa na snagu – kaže za Danas Tatjana Lazarević iz portala kossev.info.

Bez odgovora

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista, Danas nije dobio odgovore iz Vlade Srbije i Kancelarije za KiM o razlozima zatvaranja administrativnih prelaza prema KiM za državljane Srbije sa srpskim dokumentima. Od Vlade Srbije tražili smo odgovor na pitanja o tome kad je doneta uredba o zatvaranju administrativnih prelaza, da li su promenom režima rada dobili status državne granice, da li je od Prištine traženo da ukine karantin za građane Srbije sa srpskim dokumentima, šta je preduzeto zbog aktivnosti prištinskih inspektora u srpskoj prosveti i zdravstvu i da li je Beograd tražio od SB UN veće ingerencije na KiM u uslovima pandemije. Zvaničnici Srpske liste juče nisu odgovarali na telefonske pozive, kao ni direktor Zdravstvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice. Inače, Vlada Srbije u svojim svakodnevnim izveštajima i na konferencijama za novinare ne saopštava podatke o obolelima od korone na KiM.

Mere bezbednosti

U srpskim sredinama na KiM do juče nije bilo zaraženih virusom korona. Na celom KiM, prema agencijskim vestima, obolela je 71 osoba. Jedna osoba iz Podujeva je 22. marta umrla od posledica izazvanih novim korona virusom. Agencija Beta javlja da su zatvoreni svi ugostiteljski objekti, škole, ustanove kulture i sporta. Prodavnice i apoteke imaju propisano radno vreme, a trgovci i taksisti moraju da nose maske i rukavice. Vodi se računa o gradskoj i higijeni stambenih i poslovnih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari