Kameron Manter: Istok-Zapad institut posvećen izgradnji poverenja 1Foto: EPA/ NADEEM KHAWER

Bivši američki ambasador u Srbiji Kameron Manter izjavio je za Danas da je Istok-Zapad institut, čiji je predsednik, „posvećen izgradnji poverenja i iznalaženju rešenja“.

Manter je tako odgovorio na naše pitanje da li je tačno da je uključen u pregovore koji se u SAD „iza kulisa“ vode o mogućem rešenju kosovskog pitanja.

– Istok-Zapad institut na Balkanu predstavlja Maja Piščević, koja je bila naša direktorka za komunikacije u NJujorku i sada je smeštena u Beogradu. Ona vodi brojne projekte Instituta, uključujući podršku ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana kao regiona i u Evropu, kao i promovisanje dijaloga u regionu, a i šire. NJen rad je dokaz stalne posvećenosti Istok-Zapad instituta izgradnji poverenja i iznalaženju rešenja, rekao je Manter za Danas.

Podsetimo, prema našim nezvaničnim saznanjima, u SAD su u toku „ozbiljni pregovori“ o rešavanju kosovskog pitanja, u koje je uključen i Kameron Manter. Kako su nezvanično naveli predstavnici diplomatskih krugova, taj „paralelni proces“ nije po volji EU, koja posreduje u pregovorima Beograda i Prištine.

Budući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prošle sedmice boravio u NJujorku, nije krio nezadovoljstvo na kraju posete SAD, ističući da je „očekivao veće razumevanje za Srbiju“ kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, postavlja se pitanje da li postoji mogućnost da Beograd okonča politiku „balansiranja“ između Zapada i Moskve i okrene se Rusiji. Prema mišljenju diplomata, takav scenario „nije nemoguć, ali je teško ostvariv“.

„Zvaničnom Beogradu odgovara politika balansiranja. Okretanje Rusima značilo bi značajno smanjenje autonomije u donošenju odluka. Kremlj, predvođen predsednikom Vladimirom Putinom, zasigurno bi želeo da vuče konce politike Srbije, što ne odgovara Aleksandru Vučiću“, smatraju izvori Danasa.

Kako je naš list nedavno pisao, Moskva je spremna da podrži svaki zvanični stav koji Srbija bude predstavila o rešavanju kosovskog problema, a u Rusiji dominira stav da Zapad obmanjuje Beograd pričama o formiranju zajednice srpskih opština. Pojedini krugovi u Rusiji, takođe, isključuju mogućnost da će Beograd dati „zeleno svetlo“ za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, na čemu insistira Berlin.

Predsednik Srbije je prekjuče imao telefonski razgovor sa predsednikom Rusije. Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije saopštila je da je tom prilikom Vladimir Putin rekao Aleksandru Vučiću da je „nedopustivo i za svaku osudu nasilničko ponašanje (Prištine) protiv visokih srpskih zvaničnika“, kao i da „Rusija jedino prihvata sprovođenje u delo Rezolucije 1244 SB UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat“.

Susret sa Ditmanom

Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije saopštila je da će se Vučić danas sastati sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Akselom Ditmanom. Prema ranijim saznanjima Danasa, Berlin se zalaže da Beograd i Priština što pre potpišu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, po mogućstvu do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari