Kandidati mogu se povuku do 17. marta 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Saša Radulović, lider Dosta je bilo i njihov predsednički kandidat, lansirao je nedavno ideju o povlačenju demokratskih opozicionih kandidata.

Do toga bi došlo u slučaju dogovora o jednom kandidatu koji pokaže sposobnost da na predstojećim predsedničkim izborima animira građane i uđe u drugi izborni krug i time otvori vrata pobedi nad Aleksandrom Vučićem, kandidatom vlasti.

Do dogovora Vuka Jeremića i Saše Jankovića nije došlo, pa je Radulović prijavio svoju kandidaturu, ali se na političkoj sceni ponovo još jačim intenzitetom pojavio Luka Maksimović, odnosno Beli Preletačević iz pokreta Sarmu probo nisi.

S obzirom na to da Radulović i njegovi saradnici ovih dana pružaju podršku Belom Preletačeviću pitali smo Radulovića i DJB hoće li se možda povući iz trke u korist Preletačevića i da li je još uvek otvoren prostor za njegovo povlačenje. Do zaključenja ovog izdanja Danasa odgovore nismo dobili.

Ipak, Zakonom o izboru predsednika predviđeno je da predlagač kandidata može povući predlog do dana utvrđivanja liste kandidata za izbor predsednika. Kako će lista biti utvrđena u četvrtak, izvlačenjem kuglica, kandidati se mogu povući do tada.

U Zakonu piše da ako je kandidata predložila koalicija političkih stranaka, predlog je povučen kad i poslednja politička stranka koja je u koaliciji pismeno povuče predlog, ako koalicionim ugovorom nije drukčije određeno. Ako je kandidata predložila grupa građana, predlog je povučen ako pismenu izjavu o povlačenju potpiše i svoje potpise overi kod suda ili većina birača koji su osnovali grupu građana ili onoliko birača koliko je sporazumom o osnivanju grupe građana određeno da može povući predlog.

Odustanak od kandidature izjavljuje se pismeno, a potpis kandidata overava kod suda. RIK utvrđuje listu kandidata za izbor predsednik najkasnije 15 dana pre dana izbora i objavljuje je u „Službenom glasniku“ narednog dana od dana kada ju je utvrdila. Redni broj kandidata na listi utvrđuje se žrebom, u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

Apel EU

Pokret Saše Radulovića Dosta je bilo saopštio je juče da je neshvatljivo da lideri EU direktno pomažu kandidatu vlasti i premijeru Srbije u kampanji, budući da je Aleksandar Vučić juče trebalo da se sastane sa kancelarkom Angelom Merkel. DJB je apelovao na EU da ostane neutralna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari