Poslanici Skupštine Srbije ni juče nisu prešli na razmatranje izmena Poslovnika o radu, jer su radikali tokom čitavog dana insistirali na tome da se prethodno reši pitanje mandata troje poslanika koji su prešli u SNS. Tokom prepodnevnog zasedanja zahtevali su zakazivanje sednice Administrativnog odbora na kojoj bi bilo rešeno to pitanje, ali i pitanje mandata ostalih poslanika koji su prešli u Srpsku naprednu stranku. Kako je sednica Administrativnog odbora zakazana, pa odložena zbog nedostatka kvoruma, to su radikali, ali i ostali opozicioni poslanici popodnevno zasedanje iskoristili za priču o teroru većine nad manjinom. Reagujući na kršenje Poslovnika, predsedavajuća parlamenta Gordana Čomić je radikalu Aleksandru Martinoviću izrekla čak dve opomene.

Poslanici SRS-a na početku jučerašnje sednice Skupštine Srbije ocenili su da se kriza u parlamentu ne može rešiti donošenjem poslovnika na „hajdučki način.“ Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, pitao je zašto u utorak nije završena sednica Administrativnog odbora, ocenivši da je u političkom interesu DS-a da nanese štetu radikalima. Gordana Pop Lazić (SRS) poručila je narodnjacima da će morati da vrate sve mandate, a ne samo tri, kao i da će posle izbora biti „mrtvi“.

Jučerašnji dan obeležio je i verbalni sukob bivših i sadašnjih radikala Dragana Todorovića i Tomislava Nikolića. Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović optužio je DS da izbegava rešavanje pitanja spornih mandata, jer će se „videti da postoji dil s onima koji su pokušali da izvrše puč u SRS-u“.

– Vi morate ili da vratite ili da ne vratite ta tri mandata, nama to suštinski ne znači ništa, ali znači da se poštuje Ustav – rekao je Todorović.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić negirao je da naprednjaci imaju bilo kakav dogovor sa DS-om.

– Nikakav dil ni sa kim nemamo. Manite se više priča o stranim ambasadorima, manite se priče o tajkunima i o izdaji, zato što sve ono za šta ste me optuživali radite intenzivno već dva meseca. Sam Todorović je sa skupštinske govornice poručio predstavnicima DS-a: „Vi koji ne ispunjavate dogovor i obećanja, od sada ćemo sa vama drugačije“, – rekao je Nikolić.

On je naglasio da troje spornih poslanika više ne žele da budu članovi poslaničke grupe SRS-a, ali žele da zadrže svoje mandate. Nikolić je poručio bivšim partijskim kolegama da im se sprema sumrak ideja koje su nekada zajedno propagirali i da bi bilo bolje da razmisle o nepotizmu i kriminalu u svojim redovima upozorivši ih da im se pakuju afere.

– Sedam-osam vas je ogrezlo u razne vidove mita i korupcije, a vidim da vam je sve to spremljeno i spakovano i da će uskoro da vam objave da ovde zavodite ostale poslanike koji o tome ništa ne znaju. Na koju ideologiju sada ličite, osim na to da me neki psuju dok prolazim, a neki mi se jave kulturno i ljubazno – rekao je Nikolić.

Todorović nije ostao dužan pa je Nikolića nazvao „štakom Borisa Tadića“.

– Kad god Tadić treba nešto prljavo da uradi protiv SRS-a, on pribegne svojoj štaci. Nudi se štaka svima, i DSS-u i NS-u i DS-u, čak se nudi i SRS-u – rekao je Todorović.

Nikolić je na to odgovorio da nudi saradnju opoziciji zato što je Srbija u krizi, a Todoroviću je poručio da se ne ljuti na njega što koristi uvredljive izraze.

– To više govori o Todoroviću i njegovom odnosu prema ljudima koje je poznavao i s kojima je bio prijatelj. Samo kažem da više niko neće moći da me pozove telefonom i da mi kaže šta da radim, skinuo sam sa leđa veliki kamen ispita u Hagu. Ako sam ja štaka Borisa Tadića, a koji se to magarac s njim dogovarao, pa mu Tadić nije ispunio obećanja – uzvratio je Nikolić.

Todorović nije čekao ni tren pa je odgovorio: „Drago mi je što se štaka prepoznala, a sa Tadićem je razgovarao magarac pre nego što je postao štaka.“

Radikali su optužili Nikolića i da nosi cipele od 700 evra, a on je potom skinuo „te skupocene cipele“ i pokazao ih sa skupštinske govornice. Na to je reagovala Gordana Pop Lazić napominjući da je Nikolić skidanjem cipela unizio skupštinski dom.

Samostalni poslanik Vladan Batić i poslanik LDP Ivan Andrić tražili su da se sednica prekine dok se ne sastane Administrativni odbor i ne reši pitanje spornih mandata, a njegova stranačka koleginica Vesna Pešić zatražila je od vladajuće koalicije da uvaži primedbe SRS-a kako bi Skupština mogla da raspravlja po dnevnom redu.

Odgovarajući na primedbe opozicije, šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je da se ucenjivanjem ne može blokirati rad Skupštine.

Nova sednica Administrativnog odbora u petak

Sednica Administrativnog odbora na kojoj je trebalo da se konačno reši problem tri poslanička mandata Srpske radikalne stranke ni juče nije održana, zbog nedostatka kvoruma, pa je Nenad Konstantinović, predsednik ovog odbora, novu sednicu zakazao za petak u 10 sati. Sednici su, inače, prisustvovali samo radikali, članovi Odbora, predsedavajući Nenad Konstantinović i Nenad Milić, poslanik LDP-a, dok se poslanici SPS-a, DSS-a, DS-a, SNS-a i G17-a plus nisu ni pojavili. Konstantinović je na jučerašnjoj sednici koja nije imala kvorum za odlučivanje, rekao da je takvu oduku doneo jer je Odbor na dnevnom redu sednice, koja je počela u utorak, imao niz važnih tačaka o kojima bi rasprava dugo trajala. Aleksandar Martinović (SRS) ocenio je juče da to što započeta sednica Administrativnog odbora nije održana zbog nedostatka kvoruma, pokazuje samo da vladajuća koalicija izbegava da reši pitanje mandata i na zakonit način prevaziđe parlamentarnu krizu koja u Srbiji traje od septembra prošle godine. Martinović smatra da je predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović zakazivanjem nove sednice na kojoj će se raspravljati o spornim mandatima, grubo povredio Poslovnik. Prema njegovim rečima Odbor je mogao da raspravalja i tokom dana jer je kvorum utvrđen u utorak kada je prethodna sednica počela i na čijem dnevnom redu su već bili mandati koje radikali traže da im se vrate. Posalnici SRS-a najavili su juče i da će nastaviti da blokiraju raspravu po dnevnom redu sednica republičkog parlamenta sve dok ne bude rešeno pitanje spornih mandata poslanika koji su iz te stranke prešli u Srpsku napredu stranku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari