Ko pobeđuje u ratu Đilasa i Vučića za rejting? 1Foto: Medija centar; Foto: Medija centar

„Dragan Đilas je čovek koji ima finansijsku moć i meni ovakav njegov tekst uliva jednu dozu nelagodnosti jer ja nisam političar i nisam navikao na ovakve obračune“, kaže za Danas Vladimir Pejić, direktor direktor agencije Faktor plus, povodom navoda koje je izneo Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, u autorskom tekstu pod naslovom „Agencije Ipsos i Faktor plus lažiraju istraživanja za SNS“ u jučerašnjem izdanju Danasa.

Ofanzivni „rat“ brojkama iz istraživanja o tome koliku podršku ima vlast a koliku opozicija, zahuhtava se još od početka ove godine, prvo između Đilasa i agencije Ipsos, a zatim u prethodnim danima i razmenom podataka iz istraživanja koja je predstavio SSP, a odmah posle toga drugačije nalaze donela agencija Faktor plus.

Dok je istraživanje rejtinga opozicije u Beogradu kotiralo vladajuću koaliciju (SNS, SPS, SPAS) na 42,6 odsto glasova u zbiru, kako je predstavio Đilas, podaci Faktor plusa objavljeni dan kasnije pripisali su 60 odsto podrške Vučiću i vladajućoj stranci, na nivou cele Srbije. O ovome je i Danas pisao u tekstu pod naslovom „Brojke za i protiv Vučića“ a koji je Đilas naveo kao povod za autorski tekst u kome je izneo primedbe na račun verodostojnosti istraživanja pomenutih agencija.

„I Pejić i Uljarević daju SNS-u oko 60 odsto. Pošto bi na izborima u ovom trenutku učestvovalo najmanje 3,6 miliona građana, to bi značilo da SNS ima 2,16 miliona glasova!? Toliko ni Vučić kao zajednički kandidat nije imao na predsedničkim izborima 2017“, naveo je predsednik SSP u svom tekstu.

Odgovarajući na ovakve navode, Vladimir Pejić ističe da njega i Faktor plus mnogi političari doživljavaju neprijateljski kada se objave rezultati „koji se njima ne sviđaju“, ali da ne želi da da ulazi u raspravu sa Đilasom.

– Nemam nameru da ulazim u polemiku ni sa Đilasom ni sa bilo kim drugim. Naši rezultati istraživanja su proverivi i pokazalo se koliko smo uspešni ili ne. Ovakve optužbe na naš račun izazivaju neprijatnost koja nema nikakvog uporišta. Ako je Đilasu bio cilj da nas uplaši – uspeo je u tome, ne zato što je bio u pravu nego zato što smo mi laka meta. Ipsos je međunarodna agencija koja je zaštićena na jedan način, Đilas je s druge strane političar koji je veoma finansijski moćan čovek, a mi smo jedna mala firma i laka meta, ne samo za Đilasa nego i za ostale političare, naveo je Pejić.

Iz agencije za istraživanje javnog mnjenja Ipsos stratedžik marketing nisu odgovorili na molbe Danasa za komentar. Na naše pozive nisu se odazvali ni Marko Uljarević, šef regionalnog tima Ipsosa, ni Srđan Bogosavljević, konsultant ove agencije, obojica pomenuti imenom i prezimenom u autorskom tekstu predsednika SSP.

Kako smo nezvanično saznali, na Đilasove optužbe odgovor će u narednim danima dati direktor Ipsosa Predrag Kurčubić, a u Ipsosu se razmišlja i o tužbi protiv predsednika SSP.

Između čelnika Ipsosa i Đilasa već je u više navrata došlo do okršaja brojkama i optužbi za nameštanje rezultata istraživanja.

Šef regionalnog tima Ipsosa Marko Uljarević početkom ove godine govorio je u emisiji „Hit tvit“ i istraživanju koje je prethodno predstavio Đilas a po kome je opozicija (tada okupljena u UOPS) imala samo tri odsto manje podrške nego vladajuća koalicija. Ovo njegovo gostovanje prorežimski tabloidi iskoristili su za tvrdnje da je Uljarević „demolirao opoziciju“  time što je naveo da oni „stoje najlošije u poslednjih 20 godina“.

„U ovom istraživanju kažu da Vučić beži tri posto opoziciji. Kako onda, ako se vodite takvim istraživanjem, ne učestvujete na izborima i ne dobijete?! Po tome bi dobili najveći broj opština u Beogradu. Oni s druge strane bili su zatečeni Vučićevom najavom da će biti parlamentarni izbori. Realna istraživanja potrebnija su opoziciji da sagledaju gde se nalaze i da vide u čemu greše i da znaju koliko loše stoje, a to je za poslednjih 20 godina najlošije dosad“, rekao je Uljarević.

Slične ocene o ubedljivoj podršci SNS nedavno je dao i Srđan Bogosavljević, konsultant agencije Ipsos koji je početkom aprila u gostovanju na N1 rekao da su istraživanja koja sprovodi ova firma ozbiljna i ponovio da je SNS „fantastično organizovana stranka“ sa ubedljivo najvećom podrškom birača u našoj zemlji.

Zbog sumnji u nameštanje istraživanja u Ipsosu, Đilas je, kako je naveo u autorskom tekstu, „uputio zvaničan dopis sa dokazima o tome kako Ipsos namešta rezultate istraživanja članovima borda direktora ove kompanije, na vreme ih upozoravajući da će jednog dana rukovodeći ljudi njihovog srpskog ogranka odgovarati za trgovinu uticajem“.

Imena u tajnosti

Istraživanja rejtinga koje je predstavljala opozicija često su nailazila na kritike zbog toga što se ne navodi koje agencije su izradile ova istraživanja. Na ovo je odgovorio lider SSP u autorskom tekstu napisavši da je opozicija angažovala više agencija da svakih mesec do dva ispituju javno mnjenje i te podatke saopštavahz građanima. „Ne navodimo imena agencija da bi iste mogle da nastave sa radom sa komercijalnim klijentima. Ko ne shvata da agencija koja bi objavila rezultate dijametralno suprotne od Ipsosa i Faktor plusa ne bi mogla da nastavi da radi u Srbiji, ne razume u kakvoj zemlji mi živimo“, naveo je Đilas.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

20 reagovanja na “Ko pobeđuje u ratu Đilasa i Vučića za rejting?”

      • Po tome, ja sam bio saučesnik u propasti od 1996. do 2008, jer sam u tom periodu glasao za neke od glavnih stranaka DOS-a ili koalicije Zajedno i isključivo za njih. Posle 2008, sam prestao glasati, ne samo za njih, već uopšte. Pretpostavljam da ste i Vi saučesnik. A realno je da je tada bila veća propast, nego sada.

  1. Kako im ne izaziva nelagodnost što u njihova „istraživanja“ javnog mišljenja većina, s dobrim razlogom, ne veruje. Doteruju podatke kako trenutnoj vlasti trenutno odgovara a mi smo veverice koje veruju u sve što im neko, koga finansira neka sranka, kaže.

    • Nije bitno da li im neko veruje, već da li su tačna. Uporedite njihova istraživanja sa stvarnim rezultatima izbora nakon tih istraživanja. Videćete da su mahom tačni. Naravno, desi se neka greška, kao što je i naveo Đilas, ali je on naveo slučaja od stotinu istraživanja. Pa i Trampu su svi predviđali ubedljivi poraz kada je postao predsednik. Mnogi građani neće reći za koga glasaju, neki će reći pogrešno. Samo vi verujte u priču od pola miliona dodatih glasova. Čak i da je tačno za ove poslednje izbore, jer opozicija nije imala kontrolu zbog bojkota, ali šta je sa izborima pre toga? Ubacivali su glasove na njihove oči?! Oni su zato i bojkotovali izbore, da bi mogli da kažu da su pokradeni, jer ih oni nisu nadgledali. Mnogo ste naivni. Ne vidim u čemu ste bolji od SNS botova. I jedni i drugi verujete svom kandidatu, bez razmišljanja.

  2. Док је Ђиласа у политици не скинусмо ми Вучића.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.