Koalicija za nadzor javnih finansija: Vlada još jednom suspendovala Zakon 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Usvajanjem predloga zakona u cilju navodnog ubrzavanja izgradnje infrastrukturnih projekata od posebnog značaja za Srbiju, Vlada je još jednom suspendovala Zakon o javnim nabavkama i širom otvorila vrata zloupotrebama i korupciji, ocenila je danas Koalicija za nadzor javnih finansija.

Vlada Srbije dostavila je parlamentu 2. decembra Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju.

Koalicija je ukazala da će zahvaljujući tom „mutant zakonu“ i već uspostavljenoj praksi, javne nabavke u Srbiji postati izuzetak, a izuzeci od primene postupaka javnih nabavki pravilo.

„Umesto da se politika konkurencije jača, ona se uništava, a samim tim uništava se i slobodno tržište i dodatno cementiraju monopoli u poslovima u kojima je država naručilac“, ocenila je Koalicija.

Koalicija je pozvala Vladu da obrazloži kako je ono do čega se dođe putem direktne pogodbe za građane Srbije povoljnije od ugovora koji su posledica konkurentske utakmice, a poslanike da glasaju protiv ovog „štetočinskog predloga zakona kojim se dodatno razgrađuje pravni poredak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari